Politieagenten bij een woning in Rotterdam-West, nadat er voor de tweede achtereenvolgende nacht een explosief was afgegaan
NOS Nieuws

Politie Rotterdam: drie verdachten aangehouden voor 12 explosies

De politie in Rotterdam heeft drie verdachten aangehouden die verdacht worden van in totaal 12 explosies. Hiermee komt het totaal aantal aanhoudingen door de Rotterdamse politie voor dit soort geweldsincidenten op 140 dit jaar.

De drie aangehouden personen zijn allemaal nog geen twintig jaar. Het gaat om een 18-jarige man uit Spijkenisse die verdacht wordt van 12 explosies in het hele land. Nadat hij werd aangehouden, kwamen nog twee andere mannen van 18 en 19 jaar, eveneens uit Spijkenisse, in beeld. Zij zijn respectievelijk verdachte voor 9 van de 12 aanslagen en 6 van de 12 aanslagen, meldt de politie.

"We zien regelmatig verdachten die we kunnen linken aan 3, 4 verschillende aanslagen. We zagen in het verleden ook wel eens verdachten die we aan 6, 7 of zelfs 8 aanslagen konden koppelen, maar 12 is tot nu toe het record", zegt Niek Wennink, teamleider van het speciale samenwerkingsverband "Excessief geweld". Excessief geweld is de verzamelnaam die de politie gebruikt voor schietincidenten en explosies.

De zaak kwam aan het rollen na een explosie in de Jensiusstraat in Rotterdam, waarvoor de eerste van de drie verdachten werd aangehouden. De drie mannen worden verdacht van explosies in Rotterdam, maar ook elders in Zuid-Holland en in Noord-Brabant en Limburg.

Flinke straffen

Het onderzoek dat leidde tot de aanhouding van de drie verdachten is één van de vele in Rotterdam, meldt de politie. "We kampen helaas met veel excessief geweld in onze regio.", vertelt Wennink, "Maar gelukkig boeken we ook veel resultaat. Dit jaar deden we tot nu toe bijna 140 aanhoudingen op het vlak van excessief geweld."

De drie verdachten moeten nog voor de rechter verschijnen. De proformazittingen zijn half november gepland, meldt de politie.

Ze kunnen flinke straffen krijgen. "Dit soort aanslagen worden vaak gepleegd voor een paar honderd euro, maar er staan flinke gevangenissenstraffen op het spel. Zo kreeg een 20-jarige Capellenaar voor een beschieting en een mislukte bomaanslag afgelopen zomer nog 3,5 jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, opgelegd", klinkt het.

Conflicten over drugs

Het aantal explosies bij woningen en bedrijven stijgt aanzienlijk. In juli waren dat er al evenveel als in heel 2022, bleek uit cijfers die de NOS had opgevraagd bij de politie. Het valt de opsporingsdiensten op dat daders vaak jong zijn. In veel gevallen gaat het zelfs om minderjarige daders.

Veel zaken hebben te maken met drugscriminaliteit, maar de daders worden tegenwoordig ook ingezet bij relatieproblemen en afpersingen. De meeste explosies vinden plaats in de Randstad. In Rotterdam zijn conflicten over partijen drugs volgens de politie vaak de aanleiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl