foto ter illustrati
NOS Nieuws

Duizenden bijen gestolen bij imker in Weert

In het Limburgse Weert zijn deze week duizenden bijen gestolen. Vijftien van de zestien bijenkasten van imker Harrie Feijen zijn verdwenen.

De 86-jarige imker houdt al ruim 25 jaar bijen achter een boomgaard in Weert en ontdekte de diefstal gisterochtend. Hij vermoedt dat de bijen in de nacht van dinsdag op woensdag zijn gestolen, nadat onbekenden een draad hadden doorgeknipt.

"Ze hebben echt moeite gedaan", zegt hij tegen 1Limburg. "Mijn kasten stonden achter een boomgaard. Dat is een paar honderd meter lopen vanaf de weg. De dieven hebben dus echt moeten slepen." Feijen heeft geen idee wie het gedaan heeft. "Ik vraag me überhaupt af waarom iemand zoveel moeite zou doen", zegt hij.

Op Facebook vraagt zijn dochter of mensen die iets gezien of gehoord hebben meer kunnen vertellen over de diefstal. De imker heeft aangifte gedaan bij de politie.

Hoge kwaliteit

Waarom de bijenkasten zijn gestolen, is niet duidelijk. Volgens imker Philip Apeldoorn uit Beesel zijn bijenkasten in Nederland aantrekkelijk voor dieven, omdat ze van hoge kwaliteit zijn. "De gestolen bijenkasten gaan meestal direct naar het buitenland en worden daar met bijen en al verhandeld", zegt de imker tegen 1Limburg.

Een kast kost rond de 150 euro en daar kunnen 22 raten in van zo'n 2,50 euro per stuk. Een bijenvolk kost tussen de 180 en 200 euro. Dat betekent dat een complete bijenkast al gauw een prijskaartje van ruim 400 euro heeft. "Met kwade bedoelingen is dit snel verdiend", zegt Apeldoorn.

De imker vermoedt dat de dieven die hun slag hebben geslagen in Weert goed voorbereid waren. "Ik ken de plek daar. De kasten staan in een boomgaard, een paar honderd meter van de openbare weg. Daar loop je niet zomaar heen", zegt hij.

Gedupeerde imkers kunnen een beroep doen op een schadefonds van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Voor een grote kast die is gestolen kan een imker 140 euro compensatie krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl