Bijna 50 kersenbomen op het perceel in Retersbeek zijn in juni beschadigd
In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS Nieuws

10.000 euro voor gouden tip over fruitbomenmysterie van Retersbeek

In het Limburgse dorp Retersbeek is een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip over de tientallen fruitbomen die in juni zijn vernield. Wie er achter de vernielingen zit en waarom het is gedaan, is nog altijd onduidelijk. De eigenaren van de bomen hebben ook een privédetective ingeschakeld om het mysterie op te lossen.

De fruitbomen stonden op het perceel van hobbytelers Sjef Troisfontaine en Chantal Bruls. Ze zijn vermoedelijk in de nacht van 3 en 4 juni beschadigd. Bijna 50 kersenbomen werden gedeeltelijk omgezaagd. Bij de meeste bomen waren de stammen zo diep ingezaagd dat ze niet meer te redden waren.

De schade wordt geschat op zo'n 100.000 euro. Die schade wordt niet vergoed omdat het echtpaar daar niet voor is verzekerd. Ze hebben aangifte gedaan bij de politie.

Eigenaren Sjef en Chantal Bruls denken dat de bomen moedwillig zijn beschadigd:

De telers en de privédetective denken dat het gaat om een gerichte actie. "Om al die fruitbomen te vernielen hebben de daders zeker een kilometer moeten afleggen. Iemand heeft echt de moeite genomen om niet een paar, maar alle bomen te vernielen", zegt oud-rechercheur John Vullers tegen 1Limburg.

"Dat doe je niet met een handzaag. We vermoeden dat er een elektrische zaag met een accu is gebruikt maar dat veroorzaakt lawaai. Mensen moeten dus iets gezien, maar vooral gehoord hebben."

Tipgeld

Vullers denkt dat iemand in Retersbeek meer weet over de actie. "Iedereen kent elkaar hier, maar niemand wil zich hier kennelijk mee bemoeien. We hopen toch dat ze iets zeggen, desnoods anoniem."

Volgens 1Limburg is het gezin eerder het doelwit geweest van criminelen. Een jaar geleden werd er in een loods van het echtpaar ingebroken, waarbij spullen ter waarde van 15.000 euro werden meegenomen.

Verder is twee jaar geleden een van hun pony's gestorven. Het echtpaar vermoedt dat het dier toen is vergiftigd. "We nemen dat wel mee, maar geen idee of er een link is", zegt Vullers. "Dat moet onderzoek uitwijzen."

Het echtpaar hoopt dat mensen door de beloning alsnog gaan praten. "Als mensen twijfelen trekt dit ze misschien over de streep. En verklaren kan ook anoniem", aldus Vullers.

Advertentie via Ster.nl