Waterkanon van de brandweer spuit water bij AVR
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Eneco plaatst extra ketels voor stadswarmte na brand in afvalcentrale

Energieleverancier Eneco neemt extra maatregelen om de warmtevoorziening in Rotterdam op peil te houden. Dat doet het bedrijf vanwege de brand bij afvalverwerker AVR in het Rotterdamse Botlekgebied, vorige maand.

Normaal gesproken ontvangt Eneco het grootste deel van de restwarmte van AVR om te gebruiken als stadswarmte, maar door de brand ligt de afvalverwerker nog maanden stil. Dat levert nu nog geen problemen op, maar de energieleverancier wil voorkomen dat die ontstaan, bijvoorbeeld bij strenge vorst of storingen.

Door de brand was Eneco aangewezen op een noodleverancier, waardoor de ruim 47.000 klanten in Rotterdam niets van de gevolgen van de brand merkten.

Extra ketels

Om niet volledig afhankelijk te zijn van de noodleverancier, plaatst Eneco de komende weken extra ketels in de stad om warmte te produceren. Op plaatsen waar de ketels komen te staan, worden omwonenden door Eneco geïnformeerd. "Het is immers geen fluitketel: het zijn grote apparaten die met kraanwagens verplaatst moeten worden", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Bij de plaatsing van de ketels kunnen buurtbewoners tijdelijk overlast ervaren. "Op sommige plekken zullen er graafwerkzaamheden zijn om leidingen te verleggen", zegt hij. Volgens de woordvoerder komen de meeste nieuwe ketels op bestaande warmteketellocaties. Daarmee hebben ze "weinig gevolgen voor buurtbewoners".

Omroep Rijnmond schrijft dat de energieleverancier grootverbruikers vraagt om de komende tijd op het warmtegebruik te letten. Ook energieleverancier Vattenfall, dat aan zo'n 8000 adressen in Rotterdam stadswarmte levert, gaat extra ketels plaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl