Enkele weken geen afvalwerking door brand bij afvaloven Rotterdam
Door de brand bij een afvalverwerker in het Botlek-gebied kan daar waarschijnlijk een aantal weken geen restafval worden verwerkt, zegt de gemeente Rotterdam. De brand ontstond gisterochtend in de turbinekamer van de AVR Afvalverwerking in Rotterdam en is nog altijd niet geblust. De centrale is voorlopig stilgelegd.
Tot en met zaterdag kan er nog gewoon afval worden gestort, maar de gemeente is gevraagd vanaf zondag minder aan te leveren. "We zullen daarmee starten door alleen de ondergrondse restafvalcontainers te legen die het volst zijn. Bewoners kunnen daar in de loop van volgende week iets van gaan merken, doordat wijkcontainers voor restafval later worden geleegd dan normaal", zegt een gemeentewoordvoerder.
De AVR zorgt zelf voor alternatieven voor de verwerking van het afval. "Dit kan betekenen dat de gemeente Rotterdam ook op alternatieve locaties moet afstorten", meldt de woordvoerder. "De gemeente volgt de situatie van dag tot dag en zal, als dat nodig is, de bewoners informeren over de gevolgen van de gewijzigde inzameling van het restafval."
Kliko's met huisafval zullen gewoon volgens schema worden geleegd en ook de wijkcontainers voor papier, glas en textiel zullen zoals gewoonlijk worden leeggehaald, zegt de gemeente.
Veel bluswater
Inmiddels is de rookvorming bij de afvalverwerker afgenomen, maar desondanks heeft de brandweer nog altijd veel werk aan de brand. Een van de problemen is dat de brandweerlieden moeilijk bij de vuurhaard kunnen komen.
"De turbine van de afvalverwerker werkt op stoom die wordt opgewekt door de ovens waar de afvalverbranding plaatsvindt. De brandweer kan heel moeilijk bij die turbine komen", zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs. "De schade is groot, er ligt veel bluswater en dat kan ook in de elektrische systemen komen. De elektriciteit is hier ook uitgevallen, waardoor het lang kan duren voordat de afvalcentrale weer kan gaan draaien."
Op een bedieningspaneel van een drone van de brandweer zijn de bluswerkzaamheden te zien:
Aanvankelijk werd geprobeerd om met blusboten het dak te forceren, waardoor het dak zou instorten en er door het ontstane gat heen geblust kon worden. Daarna werd besproken om met een knijper aan de zijkant van het pand openingen te maken. Inmiddels heeft de brandweer besloten om met een sloopkogel een gat te maken in een muur.
Hoelang het blussen nog gaat duren, is niet duidelijk. Van der Linden houdt een ruime slag om de arm: "Het zou dagen kunnen duren, maar dat willen we niet. We willen zo snel mogelijk weer naar een normale situatie."
Bij AVR Rotterdam wordt afval verwerkt van huishoudens in grote steden als Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Leiden. Elke dag komen honderden vrachtwagens hun afval brengen. "Het gaat om heel grote aantallen en er is niet zo veel plek bij andere afvalverwerkers", zegt verslaggever Hofs.
Stadsverwarming gaat door
Extra aandachtspunt is de mogelijke aanwezigheid van lachgascilinders, zegt Hofs: "Die belanden massaal tussen het gewone afval en kunnen ontploffen. Daarom moeten afvalverwerkers dat afval selecteren om te kijken wat er wel en wat er niet in de afvalovens kan. Dat is een complicerende factor."
Behalve uitwijken naar andere afvalverwerkers, is afval opslaan ook een mogelijkheid, zegt AVR-woordvoerder Lars Walder.
AVR Rotterdam heeft de aanvoer van afval uit het buitenland die verwerkt wordt, voorlopig stopgezet. Die vracht gaat nu niet naar Rotterdam. De afvaloven wordt ook gebruikt voor stadsverwarming. Die loopt geen gevaar, zegt AVR, omdat ook andere bedrijven die warmte kunnen leveren.
Een woordvoerder van AVR zegt dat het nu nog niet mogelijk is om de schade in te schatten: