NOS NieuwsAangepast

Brand bij grote afvaloven in Rotterdam: 'Kan dagen duren'

De brandweer in Rotterdam heeft grote moeite een brand te blussen bij een afvalverwerker in Rotterdam. De brand ontstond gisterochtend. Hoewel de brandweer aan het einde van de middag meldde dat het vuur onder controle was, bleek dat rond 23.00 uur toch niet het geval.

Dikke rookwolken trekken over het Scheur richting Maassluis en Vlaardingen. Volgens Rene van der Linden, woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, zorgen die wolken wel voor hinder, maar zijn buiten het terrein geen hoge concentraties schadelijke stoffen gemeten. "Rook is natuurlijk nooit gezond, maar het is niet zodanig dat mensen echt moeten gaan schuilen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "We geven wel het advies om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten."

Het vuur ontstond gisteren rond 07.30 uur in de Botlek in een loods van AVR Afvalverwerking waar huisvuil wordt verbrand. Het personeel kon op tijd wegkomen. Volgens een woordvoerder van AVR is de brand begonnen in de turbinekamer. "Zeg maar de meterkast van het complex, niet bij het afval zelf. Waar de brand naartoe is getrokken weet ik niet", zegt hij.

Duizenden kilo's afval uit Utrecht, Den Haag en Rotterdam kunnen nu niet worden verwerkt:

'Schade zal aanzienlijk zijn'

Doordat het afval in brand staat, is het blussen lastig, zegt Van der Linden. "Want je moet het eigenlijk helemaal uit elkaar halen om het goed te kunnen blussen. Dat wat er brandt, zit binnen in een gebouw en daar kunnen we moeilijk bij komen. We willen van binnenuit blussen. Dat willen we niet met eigen personeel doen, want dat is echt te gevaarlijk."

Aanvankelijk is geprobeerd om met blusboten het dak te forceren, waardoor er openingen zouden komen waardoorheen geblust kan worden. Dat is niet gelukt, zegt Van der Linden. "Een volgende aanpak is om te proberen met een knijper openingen aan de zijkant te maken van het pand, waardoor we gericht naar binnen kunnen blussen. Daarnaast hebben we blusrobots ingezet. Dat zijn onbemande blustoestellen, die ervoor zorgen dat het vuur niet kan doorslaan naar andere cruciale onderdelen."

  • Media TV
  • Media TV

De brand wordt ook in de gaten gehouden met een drone, zegt de Veiligheidsregio-woordvoerder. "Daarmee kijk je van bovenaf op die vuurhaard. De drone heeft ook een infraroodcamera, waarmee je de 'hotspots' kunt zien waar er geblust moet worden."

Volgens Van der Linden gaat het blussen nog zeker uren duren, maar langer kan ook. "Het zou zelfs dagen kunnen duren en dat willen we niet. We willen zo snel mogelijk weer naar een normale situatie gaan."

Afval opslaan

Bij AVR Rotterdam wordt afval verwerkt van huishoudens in grote steden als Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Leiden. De AVR-woordvoerder zegt dat er "koortsachtig" gezocht wordt of er uitgeweken kan worden naar andere locaties.

"We kunnen pas inschatten of dat nodig is als de brand is geblust", zegt hij. Of de getroffen gemeenten echt met een probleem zitten, durft de woordvoerder niet te zeggen. Behalve uitwijken naar andere afvalverwerkers, is afval opslaan ook een mogelijkheid, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl