NOS Nieuws

Wekdienst 24/10: Omtzigt presenteert verkiezingsprogramma • Veiligheidsraad over oorlog Israël-Hamas

Goedemorgen! Pieter Omtzigt presenteert het verkiezingsprogramma van zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract en bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaat het over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Maar eerst het weer: vandaag is het tamelijk bewolkt met van tijd tot tijd regen. Bij een matige tot aan zee vrij krachtige zuidwestenwind wordt het een graad of 13.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Pieter Omtzigt presenteert het verkiezingsprogramma van zijn pas opgerichte partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). De presentatie is live te volgen via NPO Start.
  • De Tweede Kamer stemt over de tijdelijke wet die de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden geeft. Hierdoor kunnen zij sneller zicht krijgen op spionagepogingen van landen als Rusland en China. Ondanks de bezwaren over onder meer de privacy van burgers en het toezicht op de diensten, lijkt een Kamermeerderheid voor de wet.
  • Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalt of Nederland in de fout is gegaan bij het uitzetten van een oppositielid uit Bahrein. Ali Mohammed al-Showaik kreeg na de gedwongen terugkeer een levenslange gevangenisstraf.
  • Het hof in Den Haag begint aan het hoger beroep tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zes medeverdachten. De Mos werd in april van omkoping vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie ging in beroep.
  • De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties spreekt over de situatie in het Midden-Oosten. Ook minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot is aanwezig.

Wat heb je gemist?

Ondanks alle internationale afspraken om ontbossing tegen te gaan, is er vorig jaar wereldwijd meer bos verloren gegaan dan een jaar eerder. Dat valt op te maken uit het jaarlijkse rapport daarover van milieuorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds.

Vorig jaar verdween er wereldwijd zo'n 6,6 miljoen hectare bos, 4 procent meer dan in 2021. Het grootste deel van de ontbossing vond plaats in tropische regenwouden. Daar verdween zo'n 4,1 miljoen hectare bos.

Ruim 140 landen spraken in 2021 op de klimaattop in Glasgow af om ontbossing actief tegen te gaan. Per 2030 moet de ontbossing zelfs zijn gestopt, is de belofte. Ook moet 350 miljoen hectare beschadigd landschap tegen die tijd zijn hersteld, maar vooralsnog nemen de ontbossing en de landschapsbeschadiging dus alleen maar toe.

De landbouw, de aanleg van wegen, bosbranden en de commerciële houtkap worden door het rapport genoemd als belangrijkste oorzaken van ontbossing.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De oudste hond aller tijden, Bobi, is gisteren overleden in Portugal. Hij was 31 jaar. Bobi werd in februari zowel de oudste nog levende hond ter wereld als de oudste hond ooit, waarmee hij een bijna honderd jaar oud record verbrak. De vorige oudste hond ooit was de Australische Bluey, die in 1939 stierf op de leeftijd van 29 jaar en vijf maanden.

De overleden hond, Bobi, op zijn 31e verjaardag in mei

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl