Een van de afgebrande bussen in Rio de Janeiro
NOS Nieuws

Woedende militie trekt spoor van vernieling door Rio de Janeiro

Milities in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro hebben zeker 35 bussen in brand gestoken in reactie op de dood van een prominente crimineel bij een politieactie. Woedende leden van zijn groep trekken een spoor van vernieling door de stad. Naast de bussen zijn ook vier vrachtwagens en een treinwagon in brand gestoken.

De bussen werden midden op kruispunten geplaatst en in brand gestoken:

Geweld en verwoesting in Rio de Janeiro na dood bendelid

De aanvallen in het westen van de stad volgen op de dood van Matheus da Silva Rezende. Hij zou de neef en rechterhand zijn geweest van Luis Antonio da Silva Braga, de leider van een machtige militie. Volgens gouverneur Claudio Castro was Rezende verantwoordelijk voor het terroriseren van de inwoners van de stad.

Rio de Janeiro heeft al jaren te maken met milities, waar ook voormalige en huidige politieagenten soms lid van zijn. De groepen zijn ooit opgericht om arme buurten te beschermen tegen drugsbendes, maar zijn in de afgelopen twintig jaar zelf uitgegroeid tot machtige gewelddadige bendes. De milities worden tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste bedreigingen voor de openbare orde.

Scholen dicht

Bendegeweld is de stad niet vreemd, maar zelfs voor Rio de Janeiro's doen is de huidige situatie dramatisch. Zeker 45 scholen blijven dicht in verband met de brandstichtingen en inwoners krijgen het dringende advies om getroffen gebieden te vermijden.

Volgens gouverneur Castro zijn twaalf mensen opgepakt in verband met de branden. Zij worden volgens hem aangeklaagd voor terreurdaden. "Ik twijfel er niet over dat morgen een rustigere dag zal worden", zei hij in gesprek met journalisten. Hij belooft hard in te grijpen tegen de betrokken militie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl