De wachttoren op het terrein van het voormalige Kamp Westerbork
NOS Nieuws

Lezing Herinneringscentrum Kamp Westerbork afgelast vanwege bedreigingen

Een lezing die aanstaande zondag had moeten plaatsvinden in Herinneringscentrum Kamp Westerbork is afgelast vanwege bedreigingen. Een van de sprekers bij die lezing, Wahhab Hassoo, zegt dat de lezing niet doorgaat vanwege bedreigingen aan zijn adres en richting zijn familie. "De veiligheidsrisico's voor de aanwezigen bij de lezing zijn eveneens zwaarwegend meegenomen in deze overweging", schrijft hij op X.

Het Herinneringscentrum bevestigt tegenover RTV Drenthe dat er "persoonlijke bedreigingen" zijn geuit jegens Hassoo. "Daarom is de lezing afgelast en dat vinden we heel vervelend. De keuze is in overleg gemaakt", aldus een woordvoerder tegen de regionale omroep. Over de aard van de bedreigingen is omwille van de veiligheid niets bekendgemaakt.

Hasso zou in het Herinneringscentrum spreken over de jezidi's, een etnische en religieuze minderheid in Koerdistan die onder terreurbeweging IS slachtoffer werd van genocide. Hij zou samen spreken met de Joodse Emmy Drop-Menko, wier familie door de nazi's is vermoord en die al jaren lezingen houdt over de Holocaust en antisemitisme.

'Pijnlijke realiteit'

Dat de lezing in het centrum bij het voormalige doorgangskamp naar concentratie- en vernietigingskampen niet doorgaat, noemt Hassoo teleurstellend. "Maar de veiligheid en het welzijn van Emmy en het publiek hebben voor mij de hoogste prioriteit. Emmy en ik hopen dat er in de toekomst andere mogelijkheden zullen zijn om ons verhaal te delen. Ik had nooit en echt nooit gedacht in Nederland dit mee te maken, een pijnlijke realiteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl