NOS Voetbal

Na lange revalidatie is Miedema 'bonus' voor Oranje: 'Hoop zeker minuten te maken'

De dag na haar rentree op het veld bij Arsenal meldde Vivianne Miedema zich maandag weer in Zeist bij het Nederlands elftal. Blije gezichten bij de spits, haar teamgenoten en bondscoach Andries Jonker. Tien maanden lang hield een gescheurde kruisband haar van het veld, nu zoekt ze haar weg terug naar de top.

Miedema meldt zich dag na rentree al bij Oranje: 'Hoop zeker minuten te maken'

"Een van de beste speelsters ter wereld, en die is dan geboren in ons kikkerlandje. Nou, mooi", lacht Jonker. Nog voor ze bij haar club ook maar weer op de bank had gezeten nam hij Miedema alweer op in de selectie van Oranje, dat in de komende week twee Nations League-wedstrijden speelt tegen Schotland.

Eerder dan verwacht, maar volgens club, bondscoach en speelster de beste oplossing. Op het trainingsveld in Londen is het doorgaans stil tijdens de interlandweken. Miedema: "Bij Arsenal hebben we vier meiden over. Voor speelsters die terugkomen van een lange blessure is het beter om in een grote groep te trainen."

Volgens Jonker "helpt Oranje bij de revalidatie". Toch is Zeist geen revalidatiecentrum voor Miedema. Ze is terug om een bijdrage te leveren aan Oranje. "Als ik gewoon mijn best doe en weer terug ben op niveau, hoop ik zeker dat ik minuten mag maken."

Hopen op minuten, het klinkt onwerkelijk uit de mond van de vrouw van 95 goals in 115 interlands. "Het is een heel andere situatie. Het is stapje voor stapje. Gisteren voelde als een heel grote stap. Nu moet ik focussen op zo snel mogelijk terugkomen op niveau. Daar is tijd en wedstrijdritme voor nodig. Ik voel me goed bij Arsenal en krijg veel complimenten van de meiden. Ik hoop dat ik dat deze week ook hier kan laten zien."

Emotionele rentree bij Arsenal

Het is duidelijk. Miedema is echt op de weg terug. Zondagavond klonk er luid applaus in het stadion van Bristol City toen Miedema in blessuretijd in mocht vallen. "Een speciaal en emotioneel moment", omschrijft de hoofdrolspeelster het.

Jonker blij met terugkeer Miedema bij Oranje: 'Bonus als ze minuten kan maken'

"Heel mooi dat ik dat bij Arsenal heb gedaan. Al die meiden hebben gezien wat ik, net als vier andere speelsters met zware blessures, de afgelopen tien maanden heb meegemaakt. Zo hard voor gewerkt, dan is het mooi dat je een paar minuten krijgt."

Dat het bij een paar minuten bleef, was pech. Bondscoach Jonker had de tv aangezet in de hoop "tien of vijftien minuten" te zien van de Oranje-spits. "Maar de bal ging maar niet uit. Ik dacht: ik kan beter weer gaan zitten", blikt Miedema terug.

"Maar het werd een heel mooi moment. Het hele stadion begon te klappen en de meiden ook. Dat gaat wel iets zijn dat me bij blijft. Het had nog mooier kunnen worden, als Beth een goaltje had gemaakt." Want bij haar eerste balcontacten zette Miedema's teamgenoot en partner Beth Mead, die onlangs van eenzelfde zware blessure terugkeerde, voor het doel.

Tijdens haar revalidatie was Miedema zelden helemaal weg bij Oranje. Het contact met bondscoach Jonker bleef goed. De aanvalster fungeerde als klankbord voor de coach en het team. Als een van de aanvoerders van Oranje houdt ze die rol ook vast. Toch hoopt ze vooral weer voetballer te zijn.

"Of ik ga spelen gaat in overleg met mij, de bondscoach en de club. We moeten voorzichtig zijn. Maar ik ben hier echt als speelster. Wie weet ben ik ooit assistent of coach, maar nu ben ik honderd procent speelster."

'Blij dat ik rondjes mag rennen'

Tijdens de eerste training in aanloop naar de Nations League-duels met Schotland kwam er geen bal aan te pas. Door een vertraagde vlucht kwamen Arsenal-speelsters Miedema en Victoria Pelova later aan in Zeist.

"We hadden 5,5 uur vertraging", baalt Miedema. Voor de groepstraining kwam het Arsenal-duo te laat. In de regen liepen de twee rondjes om het veld. Niet goed voor het humeur van Pelova, merkt Miedema lachend op. "Maar ik heb zes maanden helemaal niet kunnen lopen, dus ik ben eigenlijk best blij dat ik mag rennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl