Tijjani Reijnders
NOS Voetbal

Nederlaag met perspectief voor Oranje, met 'geweldige' Reijnders

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Het ging in de aanloop naar Nederland-Frankrijk regelmatig over november 2018, toen Oranje in De Kuip met 2-0 van de wereldkampioen won. Zo'n perfecte wedstrijd werd het vrijdagavond niet in Amsterdam. Het werd meer een wedstrijd als in september 2018, toen Nederland in Parijs met 2-1 verloor. Een nederlaag met perspectief.

"We hebben weer kleur op ons gezicht", zei Koeman toen. Het was ruim een jaar na een even smadelijke 4-0 nederlaag als dit jaar in maart tegen de Fransen. Oranje en het Nederlandse voetbal zaten in een diep dal. Op het feestje van de kersverse wereldkampioen in het Stade de France bleef een nieuwe afgang Oranje bespaard.

'Frenkie geweldig groot talent'

Met Frenkie de Jong voor het eerst in de basis gaf het spel in die wedstrijd in september 2018 vertrouwen voor de toekomst. "Frenkie is een geweldig groot talent", zei Koeman na afloop in Parijs. "Ik heb genoten van zijn spel. De flair die de meesten toonden in de tweede helft, had hij al vanaf het begin."

9 september 2018: Frenkie de Jong aan de bal tegen Frankrijk

Ook nu toonde Koeman zich ondanks de nederlaag positief: "Ik heb genoeg positieve dingen gezien. Spelers waar ik echt blij van werd. Dingen gezien waar ik trots op ben."

Tijjani Reijnders mocht na twee sterke invalbeurten tegen Griekenland en Ierland voor het eerst starten. En dat deed hij met dezelfde bravoure als Frenkie de Jong destijds. Hij was balvast en zorgde met zijn loopacties voor veel gevaar. Het deed verlangen naar de eerste start samen van Reijnders en de nu geblesseerde De Jong op het middenveld.

Kijk hieronder naar de mening van NOS-analisten Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart en naar de interviews met Reijnders, Hartman en Koeman:

De 24-jarige Reijnders omschreef zijn instelling als volgt: "Met 'schijt' voetballen, laten zien dat je beter bent dan je tegenstander."

Koeman was tevreden: "Hij ontwikkelt zich geweldig. Een moderne voetballer, dynamisch, loopvermogen, voetbalt makkelijk, zoekt diepte. Mooi om te zien."

'Hartman speelde alsof hij bij Feyenoord speelde'

Reijnders was niet de enige nieuwkomer die zich onderscheidde. Ook debutant Quilindschy Hartman speelde zonder vrees. Verdedigend stond hij zijn mannetje en na een prachtige actie bekroonde de linksback van Feyenoord zijn debuut in Oranje met een doelpunt.

"Als je het op het niveau in de Champions League kan, dan ben je ook klaar om het bij het Nederlands elftal te doen", verwees Koeman vooraf naar het sterke optreden van Hartman tegen Atlético in de Champions League.

Quilindschy Hartman schreeuwt het uit na zijn doelpunt

Koeman kreeg gelijk: "Wat Quilindschy vandaag liet zien, was erg goed. Hij speelde alsof hij bij Feyenoord speelde."

De overige drie debutanten vielen eveneens op, in positieve zin. De 21-jarige doelman Bart Verbruggen keepte ondanks de twee tegengoals bij zijn debuut een solide wedstrijd, de 22-jarige verdediger Micky van de Ven viel sterk in en de 22-jarige wingback Jeremie Frimpong gaf in de slotfase nieuwe energie aan het elftal.

Het kan een kantelpunt zijn in de tweede termijn van Ronald Koeman als bondscoach. De dag, vrijdag de dertiende nog wel, dat een nieuwe generatie onder hem opstond en zijn tweede Nederlands elftal vorm kreeg. Zoals september 2018 een kantelpunt was. De weg naar perfectie is ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl