Kasia Niewiadoma geflankeerd door Silvia Persico en Demi Vollering bij het WK gravel.
NOS Wielrennen

Aanvalslust Niewiadoma eindelijk beloond op WK gravel, Vollering derde

Kasia Niewiadoma is in het Italiaanse Veneto wereldkampioene gravel geworden. De Poolse ontsnapte op 16 kilometer van de finish uit een kopgroep en liet haar achtervolgers (drie Nederlandse vrouwen en een Italiaanse) geen meter dichterbij komen.

Die Italiaanse, Silvia Persico, klopte Demi Vollering in de sprint om het zilver. Yara Kastelijn werd vierde, Lorena Wiebes vijfde.

Geen Ferrand-Prévot of Van Vleuten

Vorig jaar werd Pauline Ferrand-Prévot de eerste wereldkampioene gravel en voegde daarmee weer een regenboogtrui aan haar toch al uitpuilende prijzenkast toe. Vanwege een coronabesmetting kon de partner van Dylan van Baarle haar titel echter niet verdedigen.

Ook Annemiek van Vleuten was van plan nog even uit haar wielerpensioen te stappen voor het WK gravel, maar ook Van Vleuten achtte zich niet fit genoeg.

Demi Vollering, Lorena Wiebes en Emma Norsgaard in het spoor van Silvai Persico.

Toch was de Nederlandse inbreng in het noorden van Italië met onder anderen Demi Vollering, kersvers Europees kampioene Lorena Wiebes en Riejanne Markus - vriendin van profgravelaar Jasper Ockeloen - bepaald indrukwekkend te noemen.

In de eerste honderd van de 141 kilometer tussen Le Bandie en Pieve di Soligo meldden de grote namen zich meteen voorin, maar wel in kopgroepen die voortdurend van samenstelling wisselden.

Sterksten blijven over

De finale werd geopend door een kopgroep van 15 rensters met daarbij vier Nederlandse rensters: Wiebes, Vollering, Markus en Kastelijn.

Ook Tiffany Cromwell - de Australische die vorige week bij het 'open EK' in Leuven écht als eerste over de streep kwam - was present, net als snelle vrouwen als Emma Norsgaard en Persico en vederlichte klimsters als Gaia Realini en Niamh Fisher-Black.

De beste van de dag was de Poolse Niewiadoma, die op 16 kilometer van de streep demarreerde en solo naar de overwinning reed. Achter de ongenaakbare Niewiadoma kwamen achtervolgers Vollering, Wiebes, Kastelijn en Persico geen meter dichterbij. Zij gingen sprinten om de overige twee podiumplekken.

De 29-jarige Nieuwiadoma hoort al vele jaren tot de beste en meest aanvalslustige rensters van het peloton, heeft ook al 18 overwinningen op haar palmares, maar wordt zelden beloond in de grote wedstrijden. Haar laatste overwinning dateert zelfs al van 2019, toen ze onder meer de Amstel Gold Race won.

Dit seizoen werd ze vierde in de Amstel Gold Race, vijfde in de Ronde van Vlaanderen en zesde in Strade Bianche. In de Tour de France leek ze na een ijzersterke prestatie op de Tourmalet op weg naar de tweede plaats in het eindklassement, maar werd in de slottijdrit nog van die plek verdrongen door Lotte Kopecky.

Het verschil was slechts een paar honderdsten. Niewiadoma werd derde, maar nam wel de bergprijs mee naar huis.

Zondag: Van Aert of Valverde opvolger Vermeersch?

Zondag stappen de mannen op voor het tweede WK gravel. Vorig jaar greep de Belg Gianni Vermeersch de wereldtitel voor zijn ploeggenoot Mathieu van der Poel die derde werd.

Van der Poel is er dit jaar niet bij, maar diens grote rivaal Wout van Aert wel. Verder is het uitkijken naar Alejandro Valverde, die zijn wielerpensioen dit jaar heeft opgevuld met gravelkoersen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl