Lorena Wiebes met haar gouden medaille op het EK gravel
NOS Wielrennen

Wiebes wordt weer tweede op EK, maar krijgt nu wel goud omgehangen

Een week na haar zilveren Europese medaille op de weg heeft wielrenster Lorena Wiebes in een andere discipline wel Europees goud veroverd.

Bij het EK gravelrijden in het Belgische Oud-Heverlee kwam ze wederom als tweede over de streep, maar omdat de winnares Tiffany Cromwell Australische is, ging de Europese titel naar de Nederlandse.

Wereldkampioene bij het veldrijden, Fem van Empel, werd derde na een sprint met Wiebes en kreeg het zilver omgehangen.

Stuyven wint bij de mannen

Bij de mannen legde Jasper Stuyven beslag op de titel. De Belg werd bij een fietswissel nog bijna aangereden door een volgauto, maar dat weerhield hem er niet van om na een indrukwekkende solo van 30 kilometer Europees goud te veroveren. Het leverde hem ook meteen de nationale titel op.

Zijn landgenoot Tim Merlier pakte het zilver, voor de Duitser Paul Voss.

Een opvallende deelnemer bij de amateurs was Formule 1-coureur Valtteri Bottas.

Formule 1-coureur Bottas verrast met deelname aan EK gravel

Wiebes en Van Empel kwamen samen met Cromwell en de Italiaanse Elena Cecchini in de eerste ronde al in een kopgroep terecht. De vier grote favorieten werkten goed samen om de rest van het veld op achterstand te zetten en al snel werd duidelijk dat het kwartet zou gaan strijden om de podiumplaatsen.

Met nog twee kilometer te gaan sprong Cromwell weg, maar de overgebleven rensters wisten dat de Australische geen rol van betekenis ging spelen in de strijd om de titel en dus kreeg ze alle ruimte. Uiteindelijk had Wiebes de beste sprint in huis om de eerste Europese titel ooit voor zichzelf op te eisen.

Volgende week WK

Volgende week is het wereldkampioenschap gravel in het Italiaanse Veneto. Het is de tweede keer dat het WK wordt gehouden. Gianni Vermeersch en Pauline Ferrand-Prévot zijn daar de titelverdedigers. Voor Nederland komen onder anderen Wiebes, Laurens ten Dam, Niki Terpstra, Annemiek van Vleuten en Demi Vollering in actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl