NOS Wielrennen

Vollering kraakt Van Vleuten op Tourmalet en grijpt macht in Tour de France

Vollering wint koninginnenrit, pakt geel en zet reuzenstap richting eindzege in Tour

Demi Vollering heeft de macht gegrepen in de Tour de France Femmes. De renster van SD Worx liet tijdens de beklimming van de Tourmalet, die het slot vormde van de zevende etappe, onder anderen haar grote concurrente Annemiek van Vleuten achter zich en begint morgen in het geel aan de afsluitende tijdrit.

Met haar indrukwekkende ritzege neemt Vollering de leiderstrui over van haar Belgische ploeggenote Lotte Kopecky, die lang meekon met het tempo van de favorieten, maar op de Tourmalet uiteindelijk moest passen.

Vollering, die haar beslissende aanval ongeveer vijf kilometer voor de top plaatste, finishte bijna twee minuten voor de Poolse Katarzyna Niewiadoma, die als tweede over de finish kwam. Van Vleuten moest ruim tweeënhalve minuut toegeven.

In het algemeen klassement heeft Vollering nu een voorsprong van 1 minuut en 50 seconden op Niewiadoma. Van Vleuten is de nummer drie en staat 2.28 achter Vollering, die de eindzege tijdens de tijdrit in Pau (ruim 22 kilometer) veilig kan stellen.

Movistar maakt tempo op Aspin

Het was de dag die door de favorieten voor de eindzege in de agenda was omcirkeld: de bijna negentig kilometer lange rit van Lannemezan naar de Tourmalet, waarbij onderweg ook de Col d'Aspin moest worden bedwongen.

Van Vleuten (links) en Vollering hebben slechts oog voor elkaar

Totdat de Aspin opdoemde, hielden de kanshebbers hun kruit droog. Aan de voet van de klim was het peloton nog intact, nadat even daarvoor een kopgroep met Margot Pompanon (St Michel-Mavic-Auber93) en Susanne Andersen (Uno-X) was ingerekend.

In een poging om Vollering af te matten, zette Van Vleuten haar ploeg aan het werk. Movistar trok aan kop van het steeds verder uitdunnende peloton hard door, maar Vollering gaf ten opzichte van haar landgenote geen meter prijs.

Niewiadoma grijpt kans

Ruim vier kilometer onder de top, nadat haar ploeggenote Liane Lippert geruime tijd een straf tempo had gehanteerd, gaf Van Vleuten voor het eerst echt gas. Naast Vollering kon alleen Niewiadoma die versnelling volgen.

Na de Aspin rook Niewiadoma haar kans. De Poolse ging ervandoor en reed weg bij Van Vleuten en Vollering, die slechts oog voor elkaar hadden en beiden niet van plan waren om het ontstane gat dicht te rijden.

Bekijk in deze video's de reacties van Vollering, Van Vleuten, Riejanne Markus en de buiten de tijdslimiet gefinishte Charlotte Kool.

De twee Nederlandse topfavorieten staken hun energie vooral in een onderlinge discussie, wetende dat de achtervolgende groep dichterbij kwam en de achterstand op Niewiadoma groeide.

Toen het duo Van Vleuten-Vollering was bijgehaald door de achtervolgende groep, met onder anderen Ashleigh Moolman-Pasio en Vollerings ploeggenotes Kopecky en Marlen Reusser, werd de voorsprong van de koploopster langzaam iets kleiner.

Toen de top van de Tourmalet naderde, kregen Van Vleuten en Vollering weer zicht op Niewiadoma. Vollering bleek vervolgens de sterkste. Ze kraakte Van Vleuten, passeerde Niewiadoma en reed naar de zege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl