Hamas-strijders op een Israëlische tank bij de grens tussen de Gazastrook en Israël
NOS NieuwsAangepast

Bijlezen: dit gebeurde er tot nu toe na de massale aanval van Hamas op Israël

Het is oorlog tussen Israël en Hamas, opnieuw. De aanval van Hamas op Israël kwam gisterochtend onverwachts en de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. De belangrijkste gebeurtenissen van gisteren tot nu én de reacties daarop vatten we hieronder samen.

De escalatie

 • De Palestijnse militante organisatie Hamas vuurt gisterochtend vanuit de Gazastrook zeker 2000 raketten af op doelen in Israël.
 • Hamas-leden dringen Israël binnen vanuit de Gazastrook. In het zuiden van het land maakten ze onder meer Israëlische tanks buit. Ook dringen ze een legerbasis binnen. Israël lijkt totaal verrast.

Dit is een samenvatting van de dag van gisteren:

Raketten, moorden en vergelding: de dag in Israël en Gaza in beeld
 • Op meerdere plekken worden Israëliërs aangevallen. Onder meer uit de plaats Sderot komen later beelden waarop veel lichamen op straat te zien zijn.
 • Een onbekend aantal Israëliërs wordt gegijzeld en meegenomen naar de Gazastrook. Op andere video's die op sociale media rondgaan zijn ogenschijnlijk Hamas-terroristen te zien die dode Israëlische militairen tonen.

Dit zijn geverifieerde beelden van Israëliërs die ontvoerd worden door Palestijnse militanten:

Beelden van ontvoerde Israëlische burgers door Hamas
 • In de middag zijn er berichten van gevechten tussen het Israëlische leger en Hamas. Onder meer in Sderot en kleinere plaatsen in de buurt van de grens met Gaza worden schoten gemeld. Israël voert in de loop van de dag al luchtaanvallen uit op Hamas-doelen in de Gazastrook, de thuisbasis van de militante organisatie. Ook daar vallen doden.
 • In de avond en nacht zijn er weer nieuwe raketaanvallen vanuit de Gazastrook op doelen in Israël. Hamas spreekt van 150 raketten. Deze kwamen onder meer terecht in de Israëlische stad Ashkelon en Sderot. Israël reageert met raketaanvallen op doelen in de Gazastrook. Onder meer een dichtbevolkte wijk in Gaza-stad en de stad Rafah waren vannacht doelwit.
 • In de ochtend (zondag) zijn Israëlische troepen in het noorden van het land vanuit Libanon met mortiergranaten onder vuur genomen door de militante sjiitische beweging Hezbollah. Israël heeft teruggeslagen met een drone-aanval.

De strijd concentreert zich rond de grens met de Gazastrook, in het zuiden van Israël:

De slachtoffers

 • Aan Israëlische zijde zijn tot nu toe 300 doden, melden Israëlische media. Zeker 1590 mensen zijn gewond geraakt. Het aantal gegijzelde burgers en militairen is niet bekend.
 • Aan Palestijnse kant worden zeker 232 doden en 1700 gewonden gemeld.
 • Een onbekend aantal Israëliërs is ontvoerd en wordt gevangen gehouden. Hamas zou hen willen ruilen tegen Palestijnse gedetineerden.

De reacties

 • De Israëlische premier Netanyahu spreekt op zaterdagochtend zijn burgers toe. "We zijn in oorlog", zegt hij. Hij spreekt van een moordzuchtige verrassingsaanval en zegt dat Hamas "een ongekend hoge prijs" zal betalen. 's Avonds laat hij weten dat er inmiddels vrijwel geen Hamas-strijders meer in het land zijn. Hij waarschuwde wel dat zijn land "een lange en uitputtende oorlog tegemoetgaat".
 • Hamas laat ook van zich horen: leider Ismail Haniya noemt de aanval een strijd van eer, weerstand en waardigheid, gericht tegen de "vijand die Gaza bezet". Later zegt een Hamas-woordvoerder dat de operatie ook een boodschap is aan Arabische landen die de banden met Israël hebben genormaliseerd. Die ontwikkeling is Hamas een doorn in het oog. "Het is een vijandige staat en we moeten ze tegenhouden."
 • President Biden (VS) heeft Israël de steun van Amerika toegezegd. Hij waarschuwt ook andere vijanden van Israël om de situatie niet verder op de spits te drijven.
 • Demissionair premier Rutte spreekt ook van een ongekende aanval. "Israël heeft het volle recht om zich hiertegen te verdedigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl