liveblog
NOS NieuwsAangepast

Israëlische media: zeker 300 doden • Geen stroom en benzine meer naar Gazastrook

De Palestijnse militante organisatie Hamas heeft vanochtend vanuit de Gazastrook zeker tweeduizend raketten afgevuurd op doelen in Israël. In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Dit is wat we nu weten:


Nieuws gaat verder in ander liveblog

We sluiten dit liveblog, maar blijven het nieuws volgen in een ander liveblog.

'Schoten vanuit Libanon, Israël vuurt terug'

Het Israëlische leger zegt te worden beschoten vanuit Libanon. Dat meldt persbureau Reuters. Het zou gaan om mortiervuur en Israël zegt terug te hebben geschoten.

Bij de mortieraanval vanuit Libanon zou een militaire post zijn geraakt. Over gewonden is nog niets bekend.

Libanon ligt ten noorden van Israël. Vanuit dat land opereert de militante Hezbollah-beweging, die gisteren verklaarde de aanvallen van Hamas op Israël te steunen.

Ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt ook reisadvies Libanon aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook het reisadvies voor Libanon aangepast als gevolg van het conflict tussen Hamas en Israël.

In verband met mogelijke veiligheidsrisico's raadt het ministerie af om niet-noodzakelijke reizen te maken in het gebied ten zuiden van Beiroet tot aan de grens met Israël. "De veiligheidssituatie in dit gebied kan plotseling verslechteren door ontwikkelingen in het conflict tussen Hamas en Israël", schrijft het ministerie. Eerder op de dag was het reisadvies voor Israël ook al aangescherpt.

Onrust houdt ook in nacht aan: aanvallen over en weer

Ook 's nachts blijft het onrustig in Israël en in de Palestijnse gebieden.

Al Jazeera meldt Israëlische luchtaanvallen op meerdere doelen in de Gazastrook. Onder meer een dichtbevolkte wijk in Gaza-stad en de stad Rafah waren doelwitten.

In de Israëlische stad Ashkelon, ten noorden van de Gazastrook worden raketaanvallen gemeld. Daarbij raakte een vrouw zwaargewond. Ook kwam er een raket neer in Sderot, dat ook in de buurt van de Gazastrook ligt. Daarnaast worden er nog altijd schietpartijen gemeld in de kibboets Be'eri.

'Dodental in Israël loopt op tot 300'

Het dodental van de aanval op Israël door Hamas is opgelopen tot zeker 300, melden Israëlische media. Ook zijn er minstens 1590 gewonden gevallen, van wie er veel ernstig aan toe zijn. Bij vergeldingsacties van het Israëlische leger zijn tot nu toe 232 doden en bijna 1700 gewonden gevallen, meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid.

Netanyahu: Vrijwel geen Hamas-leden meer in Israël

Naast de aankondiging van Netanyahu over onder meer het afsluiten van de stroomvoorziening, sprak de premier ook over de verdere plannen die hij met zijn kabinet heeft gemaakt als reactie op de aanvallen van Hamas. "We gaan een lange en uitputtende oorlog tegemoet."

Volgens hem is de eerste fase van het tegenoffensief vrijwel afgerond "met de vernietiging van het grootste deel van de vijand die op ons grondgebied was geïnfiltreerd".

Ook geen brandstof meer naar Gazastrook

De Israëlische premier Netanyahu heeft verdere maatregelen aangekondigd na de dodelijke aanvallen van Hamas op zijn land. Goederen en brandstof mogen de Gazastrook niet meer binnenkomen. Hij vertelde er niet bij tot wanneer de maatregel geldt.

Zoals al eerder bekend was gemaakt door de minister van Energie heeft Israël ook de levering van elektriciteit aan de Gazastrook stopgezet. Volgens persbureau Reuters is een groot deel van de Gazastrook al in het duister gehuld vanwege de maatregel. Het gebied is in grote mate afhankelijk van Israël voor de levering van elektriciteit

Iconische blikvangers Berlijn en New York in Israëlische kleuren verlicht

Uit solidariteit met Israël zijn verschillende gebouwen in de wereld verlicht in de kleuren van de Israëlische vlag. In New York kleurde het Empire State Building blauw-wit. Op de Brandenburger Tor in Berlijn werd de Israëlische vlag geprojecteerd.

 • X/Olaf Scholz
  De Brandenburger Tor met de Israëlische vlag erop geprojecteerd
 • X/Empire State Building
  Het Empire State Building is blauw-wit verlicht

Familie ontvoerde vrouw doet verhaal in media

Familie van een door Hamas-leden ontvoerde vrouw heeft zich gemeld bij The Washington Post. Het gaat om de nicht van een vrouw die te zien was in video's op sociale media. Daarin ligt ze op haar buik in de laadbak van een pick-up, met gewapende Hamas-strijders om zich heen. Ze heeft alleen ondergoed aan. Familie zou haar hebben herkend aan tatoeages en haar dreadlocks.

De vrouw heet Shani, is begin 20 en heeft volgens haar nicht naast de Israëlische ook de Duitse nationaliteit. Autoriteiten in Duitsland hebben nog geen melding gemaakt van een vermiste staatsburger. Shani zou gisternacht in de buurt van de Gazastrook een feest hebben bezocht. Daar zou ze door Hamas-strijders zijn meegenomen.

In The Washington Post zegt de nicht dat niemand van haar familie een teken van leven heeft gekregen, maar dat ze nog wel hoop hebben. "Hamas is verantwoordelijk voor haar en de anderen."

Israëliërs schuilen in kelders na luchtalarm

Inwoners van de Israëlische stad Ashkelon schuilen in een kelder na het horen van een luchtalarm. In deze stad, die ten noorden van de Gazastrook ligt, kwamen meerdere raketten van Hamas neer.

Veel Israëlische huizen en woonblokken hebben schuilkelders vanwege eerdere aanvallen op het land.

Een schuilkelder in de Israëlische stad Ashkelon

'Hoogeplaatste Israëlische militair gedood in buurt van Gazastrook'

Een hooggeplaatste Israëlische militair is vanochtend gedood door strijders van Hamas, meldt het Israëlische leger. Dat is gebeurd in het zuiden van Israël.

Het gaat om kolonel Yonathan Steinberg. Hij was volgens het leger op weg naar gevechten tussen Israëlische militairen en Hamas in de buurt van de Gazastrook en werd onderweg doodgeschoten. Volgens The Times of Israël is Steinberg een van hoogst geplaatste militairen die in de recente geschiedenis is gedood tijdens gevechten.

Terugkijken: dag vol geweld in Israël in Gaza

Raketten, moorden en vergelding: de dag in Israël en Gaza in beeld

Zes doden bij gevechten op Westelijke Jordaanoever

Ook op de Westelijke Jordaanoever worden nu gewelddadigheden gemeld. Bij gevechten tussen Palestijnen en de Israëlische veiligheidsdiensten en kolonisten zijn zes Palestijnen om het leven gekomen. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Onder de doden is ook een kind van 13.

De Palestijnse Rode Halve Maan meldt verder dat er bij de gevechten op de Westelijke Jordaanoever 126 Palestijnen gewond zijn geraakt. Van hen zouden 33 zijn neergeschoten, 10 zijn geraakt met rubberkogels en 69 zijn behandeld voor het inademen van traangas. Verder zijn er volgens de hulporganisatie 5 mensen verwond door scherven van munitie, 8 zouden fysiek zijn mishandeld en één persoon is volgens de Rode Halve Maan neergestoken door een Israëlische kolonist.

Netanyahu: plekken waar Hamas zich ophoudt zullen veranderen in ruïnes

Wat vandaag is gebeurd is nog nooit eerder vertoond in Israël, en het land zal wraak nemen voor wat Hamas vandaag heeft aangericht. Dat heeft premier Netanyahu beloofd in een videoboodschap naar aanleiding van de bloedige aanval door terroristen van Hamas. "Wat er vandaag is gebeurd, zal nooit meer gebeuren. Het leger zal alles doen om Hamas te beschadigen."

"We zullen alle plekken waar Hamas zich ophoudt veranderen in ruïnes", ging Netanyahu verder. "Inwoners van Gaza, ga daar nu weg, want we zullen overal en met onze volledige kracht optreden."

De Israëlische premier zei verder dat zijn land Hamas verantwoordelijk zal houden voor het welzijn van alle mensen die nu ontvoerd zijn. "Israël zal de rekening vereffenen met iedereen die ze iets aandoet."

Israëlische media: dodental stijgt verder

Het dodental in Israël loopt verder op, naar 250. Dat melden verschillende Israëlische media, waaronder de publieke omroep KAN en de krant Haaretz. Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zijn er ook 1452 gewonden.

KLM schrapt vlucht van en naar Tel Aviv

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt twee vluchten. Het gaat om vlucht KL 461 van Amsterdam naar Tel Aviv van morgenavond, en de vlucht KL 462. Die vlucht zou maandagochtend vertrekken vanuit Tel Aviv richting Amsterdam.

"Deze vluchten zijn vanwege de onzekere situatie ter plaatse geannuleerd", zo meldt een woordvoerder. Klanten die bij de maatschappij een vlucht naar Tel Aviv hebben geboekt, kunnen deze gratis omboeken, omwisselen of hun geld terugkrijgen.

Wat de situatie in Israël betekent voor de vluchten later deze week, is nog niet bekend. "KLM blijft de situatie zorgvuldig monitoren", meldt de woordvoerder.

Vanaf Schiphol vertrekken er morgen nog drie andere vluchten naar Tel Aviv, een van Easyjet en twee van het Israëlische El Al. Die gaan vooralsnog wel door.

Netanyahu vraagt oppositie toe te treden tot noodregering

De Israëlische premier Netanyahu heeft oppositieleiders Lapid en Gantz uitgenodigd om toe te treden tot een noodregering. Dat meldt de Likud-partij van Netanyahu.

Volgens de Israëlische publieke omroep KAN spreken Lapid en Gantz nu over de voorwaarden van zo'n regering. Vorig jaar december trad het huidige Israëlische ultrarechtse kabinet aan, de meest rechtse regering in de geschiedenis van het land. Lapid zei na een onderhoud met Netanyahu dat "de premier weet dat hij geen oorlog kan voeren met het huidige veiligheidskabinet dat extreem is en niet functioneert".

Hamas-leden bezetten Israëlische militaire basis

Hamas-leden hebben enige tijd een Israëlische militaire basis vlak bij de Gazastrook bezet gehouden. Ze zouden meerdere tanks en wapens hebben buitgemaakt, maar dat is niet bevestigd. Israëlische media schrijven dat het leger de controle over de basis weer heeft heroverd. Ook op andere beelden zijn buitgemaakte tanks te zien, maar niet alle beelden kunnen worden geverifieerd.

Palestijnen melden 232 doden in Gazastrook

Ook het dodental door de Israëlische vergeldingsaanvallen in de Gazastrook loopt op. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt 232 doden en bijna 1700 gewonden. Eerder vanmiddag meldde het ministerie 198 doden en 1610 gewonden.

Dodental in Israël loopt verder op

Het dodental in Israël door de aanvallen van Hamas loopt verder op. Er zijn nu zeker 200 doden, meldt de Israëlische reddingsdienst. Ook zijn door het geweld meer dan 1100 mensen gewond geraakt.

Nieuwe raketaanvallen op Israël

Hamas heeft vanavond vanuit de Gazastrook opnieuw raketten afgevuurd op Israël. Volgens Israëlische media zijn het aanvallen in het zuiden en het midden van het land. Hamas spreekt van 150 raketten.

Er is nog niets bekend over mogelijke slachtoffers.

 • Reuters
  Nieuwe raketaanvallen
 • Reuters
  Nieuwe raketaanvallen
 • Reuters
  Nieuwe raketaanvallen

Israël stopt levering elektriciteit aan Gazastrook

Het Israëlische kabinet heeft het staatsenergiebedrijf de opdracht gegeven om de levering van elektriciteit aan de Gazastrook stop te zetten. Minister Katz van Energie zegt dat hij daartoe een bevel heeft ondertekend. "Het zal niet meer zijn zoals het was", meldt hij op X, het voormalige Twitter.

De Gazastrook is voor een aanzienlijk deel van zijn energievoorziening afhankelijk van Israël. Verder wordt er stroom opgewekt via één elektriciteitscentrale. Ook komt er een beetje elektriciteit uit Egypte.

Het is niet direct duidelijk wanneer de levering van elektriciteit wordt gestopt.

Lokale media: 150 doden in Israël

Het dodental in Israël door de aanvallen van Hamas is opgelopen naar 150. Dat melden verschillende Israëlische media. Ook zijn er volgens het ministerie van Volksgezondheid zeker 1100 gewonden.

Aartsvijand Iran blij met aanvallen op Israël

In Iran wordt er opgetogen gereageerd op de aanval van Hamas op Israël. Volgens ayatollah Khamenei, de hoogste leider van Iran, is de Palestijnse beweging vandaag de dag "energieker, levendiger en beter voorbereid dan ooit". Over Israël zei hij: "Dit kankergezwel zal, als God het wil, door de Palestijnen en andere verzetskrachten in de regio worden uitgeroeid."

Iran is sinds de islamitische omwenteling in 1979 de gezworen aartsvijand van Israël. Volgens de leiders in Teheran heeft de staat Israël geen bestaansrecht en moet het land van de kaart worden geveegd. Premier Netanyahu heeft in het verleden al meermaals gedreigd met militair ingrijpen tegen Iran, als het land blijft werken aan een atoombom.

Hamas: we houden tientallen Israëlische militairen gevangen

Hamas zegt dat het "tientallen" Israëlische militairen gevangen houdt in de Gazastrook. Een woordvoerder van de organisatie zegt dat de militairen worden vastgehouden op "veilige plaatsen" en in tunnels van de militante organisatie.

Eerder zei Hamas al dat de organisatie "genoeg Israëliers" gevangen houdt om alle Palestijnen in Israël vrij te krijgen. In Israëlische gevangenissen zitten duizenden Palestijnen vast.

Meer bekend over verwoestende luchtaanval op gebouw Gaza Stad

Er is meer bekend over de verwoestende Israëlische luchtaanval op een hoog gebouw in Gaza Stad. Het gaat om de Palestine Tower, die veertien verdiepingen hoog was. In het gebouw woonden volgens persbureau AP tientallen gezinnen, maar ook bevat het pand kantoren waarin organisaties zitten die banden hebben met Hamas en de Islamitische Jihad.

Israël waarschuwde de mensen in het pand tien minuten voor de luchtaanval. Er zijn geen gewonden, meldt AP.

Gazastrook en Israël op de kaart

Israëlische medici: Zeker honderd doden

Het dodental in Israël loopt verder op. Volgens Israëlische artsen zijn er zeker honderd doden gevallen bij de aanvallen. Er zijn ook zeker 985 gewonden, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De Israëlische reddingsdienst meldde aan het begin van de avond zeker 70 doden.

Israëlische media maakten eerder al melding van meer dan honderd doden.

Al Jazeera: woongebouw in Gazastrook aangevallen

Bij een Israëlische aanval in de Gazastrook is een flatgebouw geraakt. Op foto's zijn grote explosies te zien; volgens een verslaggever van Al Jazeera gaat het om een woongebouw. Israël zegt dat het twee flatgebouwen heeft aangevallen waarin Hamas "militaire infrastructuur" heeft ondergebracht.

Artsen zonder Grenzen meldt dat een ziekenhuis en een ambulance bij een ander ziekenhuis in de Gazastrook zijn geraakt. Daarbij zijn een verpleegkundige en een ambulancebestuurder omgekomen.

Gebouwen in Gaza-stad vernietigd bij Israëlische raketaanval

Palestijnse belangengroep: 'Wapenstilstand, internationale gemeenschap moet wat doen'

"Een vreselijke situatie en vreselijke beelden die we vanuit Gaza en Israël krijgen", reageert directeur Gerard Jonkman van The Rights Forum, dat opkomt voor de belangen van de Palestijnen. "Dit is een situatie die alleen maar verliezers kent. Het zijn vooral de burgers die het slachtoffer zijn. Het is vreselijk." Hij pleit ervoor dat de internationale gemeenschap oproept tot een wapenstilstand, en om in samenwerking met de EU, de VN-Veiligheidsraad en Arabische landen de partijen om tafel te krijgen.

Jonkman zegt weliswaar verrast te zijn dat de geweldsexplosie nu vanuit Gaza komt, en niet vanuit de Westelijke Jordaanoever, maar dat het conflict escaleert verrast hem niet. "De aanval op deze plek is misschien onverwacht, maar je zag al wel dat de spanning de afgelopen tijd aan het toenemen was."

Hij hekelt de wat hij noemt "passiviteit" van landen als Nederland in het jarenlange conflict. "De internationale gerechtelijke organisaties vragen de internationale gemeenschap ook om wat te doen. Maar de internationale gemeenschap is totaal passief geweest. Israël wordt niet aangesproken op [mensenrechten]schendingen. Beide partijen moeten worden aangesproken."

In dat kader noemt hij Gaza, dat hij vergelijkt met een openluchtgevangenis waar Palestijnen niet of nauwelijks uit kunnen. "Daar moet wat aan gedaan worden en zolang dat niet gebeurt, blijft het maar voortetteren en is het een wond die gewoon niet geneest."

De directeur van The Rights Forum ziet veel frustratie bij Palestijnen, die daardoor volgens hem steeds minder geloven in een geweldloze oplossing van het conflict. "Wat je ziet in peilingen is dat het geloof in een tweestatenoplossing is afgenomen van 50 procent tot 30 procent en de steun voor gewapend verzet is toegenomen van 30 procent tot 50 procent."

VN-Veiligheidsraad morgen bijeen

De VN-Veiligheidsraad komt morgen bijeen om de aanval van Hamas op Israël te bespreken, zeggen diplomaten. Voorzitter Brazilië had om een spoedzitting gevraagd.

VN-chef Guterres heeft de aanval van Hamas veroordeeld en dringt aan op "alle diplomatieke inspanningen" om erger te voorkomen. Volgens een VN-woordvoerder is Guterres zeer bezorgd om de situatie van burgers en dringt hij aan op "maximale terughoudendheid".

Israëlische leger roept reservisten op: "Op 22 locaties gevechten"

Hamas is vandaag op 22 plaatsen Israël binnengevallen. De zwaarste gevechten zijn nu in Ofakim en Be'eri. Dat zei een Israëlische legerwoordvoerder op een persconferentie. Het leger mobiliseert "desnoods een paar honderdduizend reservisten" om de strijd zo snel mogelijk te beslechten. De woordvoerder zei dat alle Hamasstrijders op Israëlisch grondgebied zullen worden "afgemaakt".

Hij zei verder dat er nog "moeilijke uren" aankomen. "Er zijn burgers vermoord, soldaten omgekomen. Hamas heeft in de Gazastrook ook Israëliërs in gijzeling genomen. Er wordt nog hard gevochten. Hamas zal nog nieuwe raketten afvuren."

Het Israëlische leger claimt enkele honderden Hamastrijders te hebben gedood. Tot 80 kilometer van de Gazastrook is de omgeving afgegrendeld. Israël maakt in het gebied jacht op Palestijnse militanten. "Blijf in de schuilkelder of thuis", benadrukte de legerwoordvoerder.

Reservisten in Tel Aviv

Biden: klaar om Israël steun te bieden na aanvallen

De Amerikaanse president Biden heeft vanmiddag met de Israëlische premier Netanyahu gesproken over de situatie in het land. Biden heeft Netanyahu duidelijk gemaakt dat de VS het land "alle middelen kan bieden om de regering en de Israëliërs te steunen". Hij deed in de verklaring geen concrete uitspraken over wat voor steun wordt geboden.

Biden zegt verder dat Israël het recht heeft om "zichzelf en zijn mensen te verdedigen". "De Verenigde Staten waarschuwen elke partij die voordeel wil halen uit deze situatie."

Dodental in Israël loopt op naar 70

Het dodental in Israël loopt verder op. Volgens de Israëlische reddingsdienst Magen David Adom zijn er zeker 70 mensen om het leven gekomen door de aanvallen van vanochtend door Hamas. Er zijn ook zeker 908 gewonden, meldt het ministerie van Gezondheid. Verschillende Israëlische media maken melding van meer dan honderd doden.

Vanochtend begon terreurbeweging Hamas met een verrassingsaanval vanuit Gaza. Er werden zeker tweeduizend raketten afgevuurd en ook zijn er tientallen Palestijnse militanten in Israëlische dorpen en steden. Hamas zegt dat er tientallen Israëliërs in gijzeling zijn genomen, onder wie hooggeplaatste functionarissen.

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat Israël in oorlog is. Het Israëlische leger heeft als reactie luchtaangevallen uitgevoerd in de Gazastrook, waarbij bijna 200 doden zijn gevallen.

Israël bevestigt ontvoering van burgers

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat Hamas Israëlische burgers en militairen heeft ontvoerd. Het leger zegt er niet bij om hoeveel mensen het gaat en waar ze worden vastgehouden. Hamas zei eerder tegen nieuwszender Al Jazeera "een groot aantal gevangenen" te hebben, "onder wie hoge officieren".

Op sociale media zijn veel beelden te zien van burgers die worden ontvoerd. Het gaat onder meer om een vrouw met haar kind, en een oudere vrouw. Niet alle beelden kunnen geverifieerd worden.

De volgende beelden zijn door de NOS wel geverifieerd. Ze kunnen als schokkend worden ervaren:

Beelden van ontvoerde Israëlische burgers door Hamas

Reisadvies voor Israël naar kleurcode oranje

Het reisadvies voor Israël gaat van 'geel' (let op, er zijn risico's) naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen). Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Er is kans op verdere escalatie van het conflict. Reis alleen naar Israël als het noodzakelijk is", waarschuwt BuZa. Voor de grensgebieden bij Gaza, Syrië, Libanon en Egypte geldt kleurcode 'rood' (niet reizen).

Ook voor de Westelijke Jordaanoever geldt dat de kleurcode 'oranje' nu geldt. Dat was geel. Voor Gaza geldt kleurcode 'rood'.

Brazilië wil spoedzitting VN-Veiligheidsraad

Brazilië heeft gevraagd om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad vanwege de gebeurtenissen in Israël. De Brazilianen hebben de aanvallen veroordeeld en hun solidariteit betuigd met de mensen in Israël. Ook zegt Brazilië in een verklaring dat het de 'tweestatenoplossing' steunt, waarbij Israël en Palestina naast elkaar kunnen bestaan.

Brazilië is tijdelijk lid van de Veiligheidsraad en sinds deze maand voorzitter. "Er is geen rechtvaardiging voor het gebruik van geweld, zeker niet tegen burgers", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "We roepen alle partijen op zich maximaal in te zetten om een escalatie van de situatie te voorkomen."

Gaza begraaft eerste doden na Israëlische raketaanvallen

Gaza begraaft eerste doden van Israëlische raketaanvallen

Israël: tientallen Palestijnse militanten gedood op zee

Het Israëlische leger zegt dat de marine tientallen Palestijnse militanten heeft gedood, die van plan waren om Israël binnen te komen via de zee. Op sociale media heeft het leger beelden geplaatst van de operatie.

Israël zegt dat er bij de operatie verschillende Palestijnse boten zijn vernietigd.

Confrontaties op Westelijke Jordaanover

Palestijnen op Westelijke Jordaanoever steunen aanval Hamas op Israël

Hamas-leider: genoeg Israëlische gevangenen om alle Palestijnen vrij te krijgen

Hamas is klaar voor een "worst case scenario" en zegt voorbereid te zijn op een Israëlische landinvasie. Dat zegt Saleh al-Arouri, een van de leiders van Hamas, tegen de internationale nieuwszender Al Jazeera. Hij noemt de bloedige aanval door terroristen van Hamas tegenover de Qatarese omroep een vrijheidsstrijd.

"Dit is niet een vlugge operatie: we zijn een volledige strijd begonnen. We verwachten dat de gevechten zullen doorgaan en dat het front groter zal worden. We hebben daarbij één doel: onze vrijheid en de vrijheid van onze heilige plaatsen." De Hamas-leider zegt dat de groep zal blijven vechten tot er een overwinning is bereikt. "Een overwinning, vrijheid en onafhankelijkheid."

Verder zegt al-Arouri dat Hamas "genoeg Israëliërs" gevangen heeft genomen om alle Palestijnse gevangenen vrij te krijgen. "Tegen onze gevangenen zeg ik: jullie vrijheid is nabij. Wat we nu in handen hebben, is genoeg om jullie vrij te krijgen. Hoe langer de strijd duurt, hoe hoger het aantal gevangenen zal worden."

Beelden van ontvoerde burgers

Op sociale media zijn beelden te zien van Israëliërs die ontvoerd worden door Palestijnse militanten. Het zijn militairen, maar ook een vrouw met kind en een oudere vrouw. De beelden kunnen nog niet worden geverifieerd.

Ook een Israëlische generaal zou zijn ontvoerd. Hamas laat een foto zien van de man die in ondergoed over straat loopt, maar ook dat beeld kan nog niet worden geverifieerd.

Hamas zegt dat het ongeveer vijftig Israëliërs heeft gegijzeld, meldt de Israëlische nieuwssite N12. Ze zouden door gewapende strijders worden vastgehouden in Be'eri, een Israëlisch dorp, of kibboets, in de buurt van de Gazastrook. Hamas zegt tegen nieuwszender Al Jazeera "een groot aantal gevangenen" te hebben, "onder wie hoge officieren".

Nog altijd gevechten in plaatsen bij grens Gaza

Op verschillende plekken waar terroristen zijn binnengevallen wordt nog altijd gevochten. Onder meer in Sderot en de kibboetsen Be'eri en Re'im, niet ver van de grens met Gaza, worden nog steeds schoten gemeld.

De Israëlische krant Haaretz meldt dat in Re'im een politieauto is bestookt met een antitankwapen en dat daarbij omstanders gewond zijn geraakt. In Sderot wordt bij een politiebureau geschoten.

In hoeverre de gevechten nog aan de gang zijn op andere plekken waar terroristen zijn binnengevallen, is nog niet duidelijk. De situatie is uiterst onoverzichtelijk en de ontwikkelingen volgen elkaar snel op.

Buitenlandse Zaken: Nederlanders in Israël, blijf thuis

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Israël "dringend" op thuis te blijven. Ook moeten mensen bij het horen van het luchtalarm direct naar een schuilkelder of een andere veilige plek gaan, zo luidt het advies.

Het ministerie is telefonisch bereikbaar via +31 247 247 247.

Doden op straat in Israëlische grensplaats Sderot

In de Zuid-Israëlische grensplaats Sderot liggen op straat meerdere dode burgers bij een bushalte in de stad op de grond liggen. De slachtoffers zijn deels bedekt met doeken.

In de stad, vlakbij de Gazastrook, waren militanten vanochtend onder meer een politiebureau binnengedrongen. Daarop volgde een vuurgevecht. In de plaats staan auto's met kogelgaten. Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft Hamas ook Israëliërs gevangen genomen.

In Israëlische grensplaats Sderot liggen de doden op straat

Saudi-Arabië roept op tot de-escalatie

Saudi-Arabië roept op tot de-escalatie van het conflict als gevolg van de grote aanval van Hamas op Israël. Het land, dat de banden met Israël de afgelopen tijd heeft aangehaald, spreekt van een toestand zonder precedent. "Het koninkrijk roept op tot het onmiddellijk staken van de escalatie aan beide kanten, de bescherming van burgers en het tonen van terughoudendheid", schrijft het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken in een schriftelijke verklaring.

Saudi-Arabië spreekt van herhaalde waarschuwingen dat het conflict kan exploderen als gevolg van de aanhoudende Israëlische bezetting, het ontzeggen van de rechten aan Palestijnen en "herhaaldelijke provocaties". Het land roept de internationale gemeenschap op om een rol te nemen in een vredesproces dat moet leiden tot een tweestatenoplossing.

Palestijnen: 198 doden in de Gazastrook

Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt nu ook cijfers over het aantal doden door Israëlische vergeldingsaanvallen in de Gazastrook. Volgens de autoriteiten zijn er bij de luchtaanvallen 198 mensen om het leven gekomen en zijn er 1610 gewonden gevallen.

Foto's van Israëlische aanvallen in de Gazastrook

 • Reuters
  Israëlische aanvallen in de Gazastrook
 • Reuters
  Israëlische aanvallen in de Gazastrook

VS wil Israël geven 'wat het nodig heeft' in strijd tegen terrorisme

De Verenigde Staten willen Israël steunen in de strijd tegen de Palestijnen, zegt defensieminister Lloyd Austin. "De komende dagen zal het Pentagon ervoor zorgen dat Israël alles heeft wat het nodig heeft om zichzelf en burgers te verdedigen tegen willekeurig geweld en terrorisme."

Het Witte Huis bracht vanochtend al een verklaring uit, waarin de aanvallen werden veroordeeld. "Wij staan vastberaden achter de regering en het volk van Israël en betuigen ons medeleven met de Israëlische slachtoffers." De Verenigde Staten zijn de belangrijke bondgenoot van Israël, ook op militair gebied.

Chaos overspoelt Israëlische grensplaatsjes, Israëliërs gegijzeld en gemarteld

In het zuiden van Israël heerst chaos na de massale aanval van Palestijnse militanten. Vanuit het niets zijn dorpjes dicht bij de Gazastrook overlopen, mensen zijn door Hamas uit hun huis gesleurd. Tot verbijstering van de inwoners kwam Hamas ook door de lucht met paragliders. Op Israëlische media smeken ze het leger om hulp. Mensen voelen zich in de steek gelaten.

De Israëlische autoriteiten maken melding van een onbekend aantal gijzelaars die door Hamas-strijders zijn meegenomen. Op X duiken - nog niet geverifieerde beelden - op van naakte Israëliërs die op pick-uptrucks door de straten van Gaza worden gereden terwijl ze worden bespuugd en geslagen, soms met stokken.

Lees meer over de chaos:

Palestijnse artsen: zeker 160 doden in Gazastrook door Israëlische luchtaanvallen

Door Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zeker 160 doden gevallen, schrijft Al Jazeera op basis van Palestijnse artsen. Het aantal gewonden ligt volgens ziekenhuisbronnen op meer dan duizend.

De Palestijnse autoriteiten maakten eerder melding van slachtoffers van Israëlische vergeldingsaanvallen, maar noemden toen geen getallen.

Israëlische politie: 'dit gaat waarschijnlijk dagen duren'

De Israëlische autoriteiten verwachten niet dat de strijd met Hamas en andere Palestijnse "terroristen" vandaag al wordt beslecht. "Dit gaat waarschijnlijk dagen duren", zegt een woordvoerder van de politie in het zuiden van Israël tegen de krant Haaretz. Volgens de politie zijn er ook agenten onder de gewonden.

Israëlische media: Zeker 40 Israëliërs gedood, 740 gewonden

In Israël loopt het dodental op. Bij de aanval zijn nu zeker 40 doden gevallen, zeggen Israëlische autoriteiten en het Israëlische nieuwsmedium N12. Het Israëlische nieuwsmedium noemt 740 gewonden, persbureau AP meldt minstens 561 gewonden.

De hulpdiensten spraken rond 11.30 uur nog over 22 doden en 250 gewonden.

De Palestijnse autoriteiten maken melding van slachtoffers van Israëlische vergeldingsaanvallen, maar noemen daarbij geen getallen. Persbureau AFP meldt negen doden en nieuwszender Al Jazeera spreekt van tientallen gewonden die naar een ziekenhuis in Gaza-Stad zijn gebracht.

Premier Rutte: 'Nederland staat achter Israël'

Premier Rutte: 'Nederland staat achter Israël'

VN veroordeelt aanval op Israël

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN veroordeelt de aanval op Israël en roept op dat het geweld stopt. Volker Türk zei geschokt te zijn door berichten dat er zaterdag ruim tweeduizend raketten op Israël zijn afgevuurd en berichten dat Israëlische burgers zijn gegijzeld.

"Deze aanval heeft een verschrikkelijke impact op Israëlische burgers", zei Türk in een verklaring. "Burgers mogen nooit het doelwit van een aanval zijn."

Hij riep Israël op om voorzorgsmaatregelen te nemen om burgerslachtoffers te voorkomen. Türk: "Ik roep op tot een onmiddellijke stopzetting van het geweld en doe een beroep op alle partijen en belangrijke landen in de regio om te de-escaleren om verder bloedvergieten te voorkomen."

CIDI vraagt Nederlandse regering om Israël te steunen

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) spreekt afschuw uit over de aanval van Hamas op Israël. "Ik ben vol ongeloof. Het is de grootste aanval in 50 jaar", zegt directeur Naomi Mestrum. "En op een symbolisch moment: vandaag is het een feestdag en vijftig jaar geleden begon de grote Jom Kipoer-oorlog."

Ze roept de Nederlandse regering op om Israël te steunen. "Deze acties mogen niet onbeantwoord blijven."

In beeld: raketaanval op Israël

 • EPA
  Schade aan een gebouw in Tel Aviv
 • EPA
  Brandende auto in Ashkelon
 • EPA
  Brandende auto's in Ashkelon
 • AFP
  Opgeroepen reservisten in Tel Aviv onderweg naar hun legerbasis
 • EPA
  Palestijnen op een Israëlische jeep in Gaza

'Deze aanval komt als een totale verrassing'

Een Nederlander die in de buurt van Tel Aviv woont, vertelt wat hij sinds vanochtend heeft meegemaakt. Ron van der Wieken is oud-voorzitter van het Centraal Joods Overleg. Hij woont tegenwoordig in Israël.

"Ik werd wakker door een reeks van ontploffingen en door de sirenes. Mijn vrouw en ik zijn direct naar een schuilkamer in ons appartement gegaan. De ontploffingen waren vrij dichtbij. Deze aanval komt als een totale verrassing. Het leger gaat nu naar het frontgebied. Twee van onze kleinkinderen zitten in het leger en dat maakt het persoonlijke reden tot zorg. De hele situatie maakt me natuurlijk erg gespannen. Wat we nu doen is in onze schuilkamer blijven. Familie die in de buurt van Gaza woont, heb ik proberen te bereiken. Zij reageren helaas nog niet."

Extra aandacht voor de aanval op Israël en de nasleep ervan op radio en tv

Op NPO Radio 1 zijn extra nieuwsbulletins met het laatste nieuws uit Israël. Op televisie, op NPO 1, is er een extra lang NOS Journaal van 13.00 uur en wordt er tijdens de live-uitzending over de WK turnen regelmatig geschakeld naar de studio voor updates.

Abbas: Palestijnen hebben het recht zichzelf te verdedigen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas vindt dat het Palestijnse volk "het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen het terreur van kolonisten en bezettingstroepen". Dat meldt het Palestijnse persbureau WAFA. Vanuit Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever, verklaarde hij alles te doen wat nodig is om de "veerkracht en standvastigheid van het Palestijnse volk te versterken".

Video Hamas laat gegijzelde Israëliërs zien in Gaza

Hamas laat in een video zien dat er Israëliërs zijn gegijzeld en meegenomen naar de Gazastrook, meldt Reuters. Op de beelden zou te zien zijn dat ze nog in leven en gekneveld zijn. Het gaat om militairen. In een ongeverifieerde video is te zien dat een aantal mannen achter in een pickuptruck worden meegenomen.

Op andere video's die op sociale media rondgaan zijn ogenschijnlijk Hamas-terroristen te zien die dode Israëlische militairen tonen. Het lijkt erop dat ze zijn geëxecuteerd.

Ook zijn Israëlische burgers gegijzeld. In een video is een oudere vrouw te zien die in een golfkarretje zit en wordt rondgereden in Gaza. Ze lijkt niet gekneveld of gewond. Langs de weg staan juichende mensen. De beelden zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Transavia annuleert vlucht naar Tel Aviv

Luchtvaartmaatschappij Transavia zegt dat zijn vlucht naar Israël niet doorgaat vandaag. "Er zou vanmiddag om 14.00 uur een vlucht naar Tel Aviv vertrekken maar die hebben we op eigen initiatief geannuleerd. De situatie is te onzeker", zegt een woordvoerder. "Onze eerstvolgende vlucht staat gepland op maandag, dus tot die tijd monitoren we de situatie."

Brede veroordeling door Nederlandse politiek

Nederland veroordeelt de "terroristische aanvallen" op Israël in de krachtigste bewoordingen. Dat zegt demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken in een Engelstalig bericht op X. "Dit moet onmiddellijk stoppen. Israël heeft het recht zich te beschermen."

Demissionair premier Rutte laat weten dat hij inmiddels met zijn Israëlische ambtgenoot Netanyahu heeft gesproken over de "ongekende aanval van Hamas". Hij heeft hem laten weten dat Nederland Israël "volledig steunt".

Geschokte reacties

Ook andere Nederlandse politici reageren geschokt op de aanvallen. VVD-leider Yesilgöz noemt de beelden "hartverscheurend". "Hamas-terroristen die bruut burgers aanvallen. Wat een verschrikking."

PVV-leider Wilders spreekt over een "oorlog tussen vrijheid en barbarij". "Onschuldige Israëlische burgers afgeslacht, vermoord, soldaten ontvoerd.¨

Jetten van D66 heeft het over "weerzinwekkend geweld" en Timmermans van GroenLinks-PvdA vindt het "afschuwelijk" dat er een "terreurzaaiende verrassingsaanval" wordt gepleegd. "Niets kan dit willekeurige geweld tegen Israëlische burgers legitimeren."

CDA-leider Bontenbal vindt de "gruwelijke beelden" die voorbijkomen "erg zorgelijk". "Wat een laffe aanval op een Joodse feestdag", zegt hij. Volgens ChristenUnie-leider Bikker is Hamas uit op "de vernietiging van de staat Israël". "En daarom heeft Israël altijd het volste recht om zich te verdedigen."

Hulpdiensten: zeker 22 Israëlische doden

Aan Israëlische kant zouden bij de verrassingsaanval door Hamas zeker 22 doden zijn gevallen, melden de hulpdiensten. Zeker 250 mensen raakten gewond.

Vanochtend kwamen vanuit Gaza honderden raketten neer in Israël. Bij de grens met de Gazastrook werden ook mensen gegijzeld. Palestijnse terroristen zouden willekeurig op Israëliërs hebben geschoten.

De Palestijnse autoriteiten melden ook slachtoffers door de aanvallen van Israëlische troepen. Hoeveel het er zijn is niet bekend.

Israëlische militairen vervoeren een gewonde op een brancard in het zuiden van Israël

'Aanvallen in Israël zijn boodschap aan Arabische landen die met Israël heulen'

Hamas laat weten dat de Palestijnse operatie ook een boodschap is aan de Arabische landen die de betrekkingen met Israël hebben genormaliseerd.

"Ik vraag alle Arabische landen om de relaties met Israël te verbreken, omdat het geen staat is die gelooft in vrede of co-existentie, of gelooft in het zijn van een goede buur", zei een woordvoerder van Hamas. "Het is een vijandige staat en we moeten ze tegenhouden."

Israël heeft de afgelopen jaren met verschillende Arabische landen de banden aangehaald, recent nog met Saudi-Arabië. Eerder werden de banden al aangehaald met Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Sudan.

De Libanese Hezbollah-beweging zei vanochtend dat de aanvallen door Hamas gezien moeten worden als reactie op de "aanhoudende bezetting en als boodschap aan hen die de betrekkingen met Israël willen normaliseren".

'Groot feest in Ramallah na aanvallen'

In Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever is het "één groot feest", meldt Al Jazeera. "Hier in Ramallah zien we mensen schreeuwen ter viering en ter ondersteuning van de militaire acties. We hebben soortgelijke taferelen elders op de bezette Westelijke Jordaanoever gezien", zegt een verslaggever van Al Jazeera.

In Nablus betuigen Palestijnen steun aan de aanval van Hamas op Israël

Hamas claimt inname Israëlische legerbasis

De Qassam-brigades, de gewapende tak van Hamas, gaf vanochtend deze beelden vrij van een bestorming van een Israëlische commandopost:

Hamas claimt inname Israëlische legerbasis

Ooggetuigen vertellen dat militanten hun huis binnenvielen

In Israëlische media doen mensen bij wie militanten hun huis zijn binnengevallen hun verhaal. Zo vertelt een vrouw over haar familie die in een kibboets woont bij wie dat is gebeurd: "Mijn zus en andere gezinsleden waren aan het schuilen in een kelder. De militanten kwamen binnen en na een paar minuten gingen ze weer weg."

Volgens haar familie zijn er veel slachtoffers gevallen in de kibboets maar is de politie of het leger niet langs geweest. Ook anderen in het gebied zeggen dat het Israëlische leger niet te zien was.

Netanyahu tegen Israëliërs: 'We zijn in oorlog'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt in een reactie van een "oorlog" na massale aanvallen op Israël vanuit de Gazastrook. "Burgers van Israël, we zijn in oorlog", zei Netanyahu in een videoboodschap vanuit het militaire hoofdkwartier in Tel Aviv. Eerder had de Israëlische minister van Defensie Gallant zich vergelijkbaar uitgelaten; hij zei dat Hamas een grote fout heeft gemaakt.

Netanyahu: 'We zijn in oorlog'

Israëlische politie: 60 Palestijnse terroristen op 14 locaties

De Israëlische politie schat dat er momenteel 60 terroristen zijn op 14 locaties in Israël. Bij de aanval op Israël vanochtend is zeker één persoon omgekomen al wordt verwacht dat het dodental veel hoger is. De autoriteiten zeggen daar nog geen goed beeld van te hebben.

De angst in het zuiden van Israël onder de inwoners is groot. Mensen hielden zich schuil in kelders en huizen. Onder meer in Ashkelon waren raketten neergekomen waar inwoners in veiligheid werden gebracht:

Israëlische agenten brengen een vrouw en haar kind in veiligheid in Ashkelon vlak bij een raketinslag

Rutte: vreselijke beelden uit Israël

Demissionair premier Rutte heeft via X op de ontwikkelingen in Israël gereageerd: "Vreselijke beelden uit Israël. De terreurorganisatie Hamas voert een ongekende aanval uit op Israël. Onschuldige burgers die worden aangevallen door terroristen. Dit geweld moet stoppen, Israël heeft het volle recht om zich hiertegen te verdedigen."

Israëlisch leger reageert met aanvallen in Gazastrook

Tientallen vliegtuigen van het Israëlische leger voeren aanvallen uit in de Gazastrook. Dat heeft een legerwoordvoerder gezegd. Onder meer Gaza-stad zou zijn aangevallen.

De legerwoordvoerder zegt dat er 2500 raketten zijn afgevuurd vanuit Gaza op Israël. Hoeveel mensen zijn omgekomen kon hij niet zeggen. "Er zijn slachtoffers natuurlijk", zegt de woordvoerder. Hij bevestigde ook dat duizenden reservisten zijn opgeroepen.

Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant reageerde met een korte verklaring op de aanvallen:

Defensieminister Gallant: 'Israël zal deze oorlog winnen'

EU veroordeelt Hamas-aanval op Israël, ook de VS reageert

Voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, betuigt steun voor Israël en veroordeelt de aanval van Hamas. Hij schrijft op X dat de EU solidair blijft met Israëliërs. Ook de Franse ambassade in Israël reageert en veroordeelt de aanvallen, die zij "terroristisch" noemen.

De VS veroordeelt de aanval ook en zegt dat het de veiligheidssituatie in Israël "nauw in de gaten houdt".

Oorlogsretoriek Hamas: 'Het is een gevecht van weerstand en waardigheid'

"De vijand die Gaza bezet, wil ons verrassen en de agressie tegen ons volk in de Gazastrook laten escaleren, bovenop de nederzettingen en agressie die in de Westoever voortduurt. Ze willen ons volk ontwortelen en uit hun land verdrijven.", begint Ismail Haniya, de leider van de Palestijnse groep Hamas die de aanvallen heeft opgeëist.

Hij verwijst in dit statement naar de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. In 1967 veroverde Israël de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. In sommige delen hebben Palestijnen een vorm van zelfbestuur. In de loop der tijd heeft Israël de nederzettingen op de Westoever steeds verder uitgebreid. Volgens internationaal recht zijn die nederzettingen illegaal.

In het gebied heerst een cyclus van geweld, waarbij met name veel Palestijnen om het leven komen. Bij de Al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem, de gevoeligste plek van het conflict, zijn geregeld confrontaties.

"Door dit allemaal, voeren we nu een strijd van eer, weerstand en waardigheid om Al-Aqsa te beschermen, onder de naam 'Al-Aqsa storm'. Deze begint in Gaza en zal zich uitbreiden tot de Westoever en verder, op elke plek waar onze mensen en ons land aanwezig zijn."

Israël verrast door aanval, kritiek op inlichtingendiensten

Israël lijkt te zijn verrast door de Palestijnse aanval van vanochtend. Op sociale media is er kritiek dat Israëlische inlichtingendiensten blijkbaar niet van tevoren op de hoogte waren.

De aanval komt een dag na het vijftigjarige jubileum van de Jom Kipoer-oorlog in oktober 1973. Toen vielen Egypte en Syrië onverwachts Israël aan op de Joodse feestdag Jom Kippoer. Uiteindelijk wisten de Israëliërs de aanval af te slaan. Op 24 oktober eindigde de oorlog in een staakt-het-vuren. Ongeveer 7700 Egyptische en 3500 Syrische militairen kwamen om het leven. Aan Israëlische kant waren er zo'n 2700 doden.

Honderden Palestijnen vluchten weg van de grens

Honderden Palestijnen die in de Gazastrook wonen zijn hun huis ontvlucht en verder van de grens getrokken. Op beelden van Reuters is te zien dat bewoners met hun spullen vertrekken, uit angst voor de militaire reactie van Israël.

Palestijnen vrezen tegenreactie en vluchten hun huis uit:

Palestijnen vrezen vergelding en vluchten uit hun huis

Correspondent: 'Raketten worden onophoudelijk afgevuurd'

Palestijnse militanten Israël binnengedrongen, 'houden Israëliërs gevangen'

Persbureau Reuters deelt beelden van Israëlische tanks die overgenomen zijn door gewapende Hamas-militanten. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat "terroristen een Israëlisch politiebureau in Sderot zijn binnengedrongen" en "Israëliërs gevangen hebben genomen".

Ook bewoners op de grens van de Gazastrook bevestigen confrontaties op straat.

Palestijnen claimen verovering Israëlische legervoertuigen bij grens Gazastrook

Palestijnse media: twee Palestijnen gedood, vijf gewond

Het Palestijnse WAFA-persbureau meldt dat twee Palestijnse jongeren zijn gedood door Israëlisch vuur in de Gazastrook. Vijf anderen zijn daarbij gewond geraakt, onder wie een zwaargewond. Zij liggen nu in het ziekenhuis.

Israël: 15 gewonden bij aanvallen, zeker 1 dode

De Israëlische noodhulpdienst zegt dat er vijftien mensen gewond zijn geraakt door de aanvallen, onder wie twee zwaargewond. Dat schrijven ze op X.

In het zuiden van Israël is een vrouw om het leven gekomen, tot nu toe de enige dode die gemeld is. Op verschillende plekken zouden vuurgevechten aan de gang zijn tussen Israëlische troepen en gewapende Palestijnen. Bewoners hebben zichzelf opgesloten in hun huizen.

Israël heeft de 'staat van oorlog' afgekondigd, heeft de minister van Defensie gezegd. Later vandaag komt het veiligheidskabinet bijeen.

Palestijnse groep Islamitische Jihad sluit zich aan bij Hamas

De Palestijnse groep Islamitische Jihad, een terroristische organisatie, zegt dat hun leden zich gaan aansluiten bij Hamas in de aanval op Israël.

Spoedoverleg veiligheidskabinet Tel Aviv: 'Onverwachte aanval'

Ankie Rechess, correspondent Israël en de Palestijnse gebieden: "De minister van Defensie heeft al verklaard dat dit een totale oorlog gaat worden met Hamas. De vraag is wie gaat meedoen, de Hezbollah in Libanon bijvoorbeeld, komt er een offensief?"

"Er gaan hele dramatische beelden rond op Israëlische tv, Palestijnen die uit Israël terugkeren met Israëlische jeeps en een aantal soldaten en burgers die ze gekidnapt hebben. Die beelden worden nog onderzocht. Als dit geverifieerd wordt dan breekt hier de hel los. Dit is een hele onverwachte aanval. Als het op deze schaal uitbarst, dan is niemand daarop voorbereid."

Enorme rookpluim bij loods in Israelische plaats Gedera

Ongeverifieerde Palestijnse berichten: Israëliërs gevangengenomen door Hamas

Palestijnse media schrijven dat er Israëliërs gevangen zijn genomen door Hamas, de Palestijnse terreurbeweging die het voor het zeggen heeft in Gaza. Deze berichten zijn nog niet geverifieerd.

Op X gaan beelden rond van deze gevangengenomen Israëliërs, maar ook deze beelden zijn nog niet geverifieerd. Ook gaan er posts rond van overgenomen Israëlische militaire voertuigen door Palestijnen.

Eerste beelden van raketbeschietingen Hamas op Israëlische doelen

Raketten vanuit Gaza afgevuurd op Israël

Hamas-leider Westelijke Jordaanoever vraagt om steun

Saleh al-Arouri, een Hamas-leider in de regio van de Westelijke Jordaanoever, vraagt om militaire steun. "We moeten allemaal vechten in deze strijd, er kan een clash komen in alle nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. We roepen onze mensen op om deel te nemen aan de Operatie al-Aqsa storm."

Israëlische minister van Defensie keurt oproep voor militaire reservisten goed

De Israëlische minister van Defensie keurt een oproep voor militaire reservisten goed. "We zullen onszelf verdedigen", schrijft het Israëlische leger op X. De aanval is opgeëist door Hamas, dat claimt dat er 5000 raketten zijn afgevuurd.

"De Israëlische strijdkrachten zullen Israëlische burgers beschermen en de terreurorganisatie Hamas zal een hoge prijs betalen voor zijn acties", aldus het Israëlische leger. Het spreekt van "terroristen die Israëlisch grondgebied zijn binnengedrongen".

Hamas vuurt vanuit Gaza raketten af op Israël, luchtalarm in Tel Aviv en Jeruzalem

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas heeft vanochtend vanuit de Gazastrook een onbekend aantal raketten afgevuurd op doelen in Israël. Hamas spreekt van 5000 raketten. In verschillende steden, ook in Tel Aviv en Jeruzalem, werd het raketalarm gehoord en komen berichten over explosies. Hamas spreekt van Operatie al-Aqsa storm. Er zijn berichten over meerdere slachtoffers.

We houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.