Een inwoner van Ashkelon in het zuiden van Israël krijgt medische hulp na een aanval
NOS Nieuws

Chaos overspoelt Israëlische grensplaatsjes, Israëliërs gegijzeld en gemarteld

In het zuiden van Israël heerst complete chaos na een massale aanval van Palestijnse militanten. Vanuit het niets zijn dorpjes overlopen, en huis voor huis doorzocht. Tot verbijstering van de Israëlische inwoners komen de strijders zelfs vanuit de lucht. Sommigen zien of horen hun ouders enkele deuren verderop meegesleurd worden. Tegen Israëlische media smeken ze het leger om hulp.

Bij de aanval van Hamas op Israël vielen volgens Israëlische medici zeker honderd doden. Er zijn ook zeker 985 gewonden, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

De Israëlische autoriteiten maken melding van een onbekend aantal gijzelaars die door Hamas-strijders zijn meegenomen. Op X duiken - nog niet geverifieerde beelden - op van naakte Israëliërs die op pick-uptrucks door de straten van Gaza worden gereden terwijl ze worden bespuugd en geslagen, soms met stokken.

Dit zijn geverifieerde beelden:

Beelden van ontvoerde Israëlische burgers door Hamas

"Ik hoor ze buiten. Waar is het leger?" De 23-jarige Ella uit Be'eri heeft de Israëlische nieuwszender Channel 12 aan de telefoon. Het plaatsje nabij de grens met de Gazastrook is in alle vroegte overlopen door strijders van Hamas. Palestijnse militanten gaan van deur tot deur. Haar vader zou uit zijn woning zijn gesleurd en meegenomen. "Ik zag een foto van hem op Telegram in Gaza. Ik hoor geweerschoten. Israel Defense Forces, waar zijn jullie?", smeekt ze.

Drones

Op sociale media is de totale chaos te zien in de Israëlische plaatsjes rondom de Gazastrook, de kuststrook waar niet de Palestijnse Autoriteit maar de militante beweging Hamas het sinds 2007 voor het zeggen heeft. Verbijsterd zien inwoners gemotoriseerde paragliders met gewapende Palestijnen naar hun dorp vliegen. "Mijn moeder zag een drone", zegt Micah Bitton uit Netiv HaAsara tegen Channel 12. "Dit is een geplande aanval", klinkt het op X over de beelden.

Terwijl er wordt gewaarschuwd binnen te blijven en de deuren en ramen op slot te doen, komt voor steeds meer inwoners hulp van het leger te laat. Op sociale media worden foto's van deurcamera's geplaatst waar een man met een kalasjnikov voor de deur staat. Inwoners zien pickuptrucks met tot de tanden bewapende militanten voor hun huis stoppen. Anderen worden uit hun woningen gesleept. Huizen worden in brand gestoken.

Dit zijn beelden uit Sderot, net buiten de Gazastrook. Lichamen liggen daar op straat:

  • ANP
    Een inwoner uit Ashkelon op straat.
  • ANP
    Israelische veiligheidstroepen zoeken dekking in Ashkelon.
  • ANP
    Bloeddonatie in Tel Aviv.

In de Negev-woestijn wordt een groot openluchtfeest ter ere van de Joodse feestdag Shemini Atzeret overlopen door Hamasstrijders. De website Walla! laat een video zien waarop bezoekers vanuit hun tenten rennen voor hun leven. Terwijl ze de woestijn in vluchten klinken geweerschoten op de achtergrond.

"Er kwamen voertuigen en we hoorden schoten. Toen zijn we gaan rennen", vertelt Yuval. "We hoorden: 'Terroristen! Terroristen!'. Er is hier geen politie, geen leger. We zijn hier schietschijven", zegt een andere bezoeker.

"Verschrikkelijk, verschrikkelijk, verschrikkelijk", vat Bitton Netiv HaAsara uit de chaos samen. "We zitten binnen en hebben geen idee wat er buiten gebeurt. We horen alleen iets via WhatsApp. Jom Kipoer is er niets bij", verwijst hij naar de oorlog met Syrië en Egypte die de dag daarvoor precies vijftig jaar geleden uitbrak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl