Een raket die insloeg in de Israëlische stad Ashkelon
NOS NieuwsAangepast

Hamas vuurt vanuit Gaza raketten af op Israël, vuurgevechten in zuiden

Hamas heeft vanochtend vanuit de Gazastrook een spervuur van raketten afgevuurd op doelen in Israël. In verschillende steden in het hele land gingen waarschuwingssirenes af, aldus het leger. Ook in Tel Aviv en Jeruzalem werd het raketalarm gehoord en komen berichten over explosies. In het zuiden van Israël zijn Palestijnse militanten de grens overgestoken. Er zijn daar vuurgevechten gemeld.

Een leider van de Palestijnse terreurbeweging heeft gezegd dat sprake is van een nieuwe militaire operatie tegen Israël.

In het zuiden van Israël is een vrouw om het leven gekomen, een man raakte gewond door granaatscherven. De Israëlische noodhulpdienst zegt dat er vijftien mensen gewond zijn geraakt door de aanvallen, onder wie twee zwaargewond. Israëlische media hebben het over zo'n honderd gewonden.

Vuurgevechten

Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn tientallen Palestijnse militanten de grens met Israël overgestoken. Op verschillende plekken zouden vuurgevechten zijn geweest tussen Israëlische veiligheidstroepen en gewapende Palestijnen. Bewoners hebben zichzelf opgesloten in hun huizen.

Op videobeelden worden gedeeld, is te zien hoe mannen op een pickuptruck al schietend door een straat rijden, volgens Israëlische media in het zuiden van Israël.

In de Israëlische stad Sderot zijn militanten een politiebureau binnengedrongen. Daarop volgde een vuurgevecht. Of er sprake is van slachtoffers is niet bekend.

Israël lijkt te zijn verrast door de Palestijnse aanval van vanochtend. Op sociale media is er kritiek dat Israëlische inlichtingendiensten blijkbaar niet van tevoren op de hoogte waren.

De aanval komt een dag na het vijftigjarige jubileum van de Jom Kipoer-oorlog in oktober 1973. Toen vielen Egypte en Syrië onverwachts Israël aan op de Joodse feestdag Jom Kippoer. Uiteindelijk wisten de Israëliërs de aanval af te slaan.

Gevangengenomen Israëliërs

Palestijnse en Israëlische media schrijven dat er Israëliërs gevangen zijn genomen door Hamas. Al Jazeera citeert de Israëlische radio die meldt dat 35 Israëliërs zijn gegijzeld.

Op X gaan beelden rond van gevangengenomen Israëliërs, maar deze beelden zijn niet geverifieerd. Persbureau Reuters deelt beelden van Israëlische tanks die overgenomen zijn door gewapende Hamas-militanten.

Het Israëlische leger heeft militaire reservisten opgeroepen. Op X schrijft het Israëlische leger: "We zullen onszelf verdedigen. De Israëlische strijdkrachten zullen Israëlische burgers beschermen en de terreurorganisatie Hamas zal een hoge prijs betalen voor zijn acties." Het leger spreekt van "terroristen die Israëlisch grondgebied zijn binnengedrongen."

Militaire operatie

De leider van de militaire tak van Hamas spreekt van een nieuwe militaire operatie met de naam Operatie al-Aqsa storm. Mohammed Deif zegt dat er sinds vanochtend 5000 raketten op Israël zijn afgevuurd.

"We hebben besloten om te zeggen: genoeg is genoeg", zegt Deif in een verklaring. Israël heeft in reactie gezegd klaar te zijn voor een tegenoperatie. Het leger is inmiddels begonnen met een aanval op doelen in de Gazastrook.

Camerateams van persbureaus Reuters en APTN legden vast hoe raketten gelanceerd werden:

Raketten vanuit Gaza afgevuurd op Israël

Premier Benjamin Netanyahu kondigt aan later op de dag veiligheidsoverleg te houden met vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie en het leger. Israël viert momenteel het Joodse feest Simchat Torah (Vreugde van de Thora) waarop wordt gevierd dat het Joodse volk de Thora is toevertrouwd.

De raketlanceringen komen na weken van verhoogde spanningen langs de grens van Israël met Gaza, en hevige gevechten op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Sinds begin dit jaar zijn bijna 200 Palestijnen omgekomen bij Israëlische militaire aanvallen.

Israël zegt dat de invallen gericht zijn op militanten, maar ook stenengooiende demonstranten en mensen die niet bij het geweld betrokken waren, zijn gedood. Palestijnse aanvallen op Israëlische doelen hebben meer dan dertig mensen het leven gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl