Schade na de Israëlische inval in Jenin
NOS Nieuws

Zes Palestijnen gedood bij nieuwe Israëlische invallen

Bij Israëlische invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zijn zes Palestijnen gedood. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid aan persbureau AP.

Vier doden vielen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Jenin. In Jericho, ook op de Westelijke Jordaanoever, werd bij een Israëlische inval in een vluchtelingenkamp een Palestijnse man van 19 jaar gedood.

Op de Gazastrook braken rellen uit bij een grenshek, waarbij een Palestijnse man van 25 jaar om het leven kwam.

Naast de doden zijn er ook zeker dertig gewonden, aldus het ministerie. Die vielen vooral in Jenin, waar Israël de laatste tijd vaker invallen doet. Afgelopen juli sloegen daar duizenden Palestijnen op de vlucht, nadat het Israëlische leger daar met veel geweld binnenviel. Daarbij kwamen tien mensen om het leven.

Deze keer zou Israël Jenin hebben aangevallen met een drone, waarna er ook beschietingen waren over en weer. Nadat het Israëlische leger zich terugtrok, gingen tientallen Palestijnen de straat om te protesteren tegen de Palestijnse autoriteiten, die niet in staat waren hen te beschermen tegen de Israëlische inval.

Israël zegt dat de invallen nodig zijn om militante netwerken te ontmantelen die zich in de kampen schuil zouden houden. Die zouden van daaruit aanvallen op Israël beramen.

Het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden is de afgelopen tijd flink opgelaaid. Alleen al dit jaar vielen er bij aanvallen op de bezette Westelijke Jordaanoever 190 Palestijnse slachtoffers. Andersom vielen er dit jaar 31 Israëlische doden bij aanvallen door de Palestijnen, volgens een telling van AP.

Correspondent Nasrah Habiballah legt in deze video uit wat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever betekent voor de bewoners:

Wat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever betekent voor de bewoners

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl