Erik ten Hag baalt na een nieuwe nederlaag
NOS Voetbal

Ook Zlatan uit kritiek op Ten Hag: 'Bij Ajax zijn talenten, bij United sterren'

Erik ten Hag staat onder druk bij Manchester United, de kritiek op de Nederlandse trainer neemt toe. Ook voormalig United-aanvaller Zlatan Ibrahimovic vraagt zich hardop af of de Tukker nog wel de juiste man op de juiste plaats is. Hoeveel krediet heeft Ten Hag nog?

Ten Hag begon vorig seizoen voortvarend bij United. De League Cup werd gewonnen en de derde plaats in de Premier League werd veiliggesteld. Daardoor is er dit jaar Champions League-voetbal op Old Trafford, zo speelt United vanavond om 21.00 uur tegen Galatasaray.

United start slecht

Maar in Ten Hags tweede seizoen draait het totaal nog niet. United verloor afgelopen zaterdag thuis met 1-0 van Crystal Palace. Het was de vierde competitienederlaag in zeven wedstrijden en dat betekent een voorlopig tiende plaats in de Premier League.

De trainer is daar zelf ook gefrustreerd over, zegt hij op de clubsite. "Het is een slechte start. Natuurlijk is het frustrerend voor iedereen. Voor de fans, maar ook voor de spelers en mijzelf. We moeten samen vechten om te verbeteren."

Ten Hag coacht zijn spelers tegen Crystal Palace

Hoewel wedstrijden verliezen natuurlijk nooit goed is in het voetbal, wordt er in Engeland niet overdreven veel nadruk gelegd op de slechte resultaten. De nederlagen waren tegen Arsenal, het geroemde Brighton en Tottenham Hotspur.

Er worden vooral vragen gesteld over de keuzes die Ten Hag maakt en over de tactiek die hij hanteert. Zo wordt er te weinig druk gezet naar voren en is de ploeg niet dominant in balbezit. Ook worden er vraagtekens geplaatst bij bepaalde transfers die Ten Hag deed.

Ajax

Ibrahimovic uitte maandagavond ook kritiek op Ten Hag, in gesprek met de Engelse journalist Piers Morgan. "Van Ajax naar Manchester United gaan is een grote stap."

"Ik ben bij beide clubs geweest. Ajax is een club van de talenten, zij hebben geen grote sterren. Wat is de ervaring van Ten Hag? Jonge talenten. Maar bij United is er een andere mentaliteit. Daar moeten spelers sterren zijn. Ik denk niet dat je die spelers dezelfde behandeling geeft."

De kritiek zwelt aan. En dat speelt al even, want al tijdens de transferperiode werden er in Engelse media vragen gesteld over de invloed van Ten Hag rond transfers van de club.

De Sports Entertainmant Group (SEG) speelt volgens de Engelsen een grote rol spelen bij de aan- en verkopen. En dat terwijl Ten Hag zelf ook wordt begeleid door SEG en zijn zoon, Nigel ten Hag, daar werkt.

De Sports Entertainment Group is onder andere betrokken zijn bij de transfers van Rasmus Højlund (kwam over van Atalanta) en Sofyan Amrabat (kwam van Fiorentina).

Onrust in de selectie

En dan is er ook nog de onrust in de selectie. Ten Hag ligt overhoop met Jadon Sancho en er zijn problemen rond buitenspeler Antony, die voor 100 miljoen euro overkwam naar Engeland. Antony wordt door zijn ex-vriendin beschuldigd van huiselijk geweld. Er is een politieonderzoek gaande.

United liet de speler even buiten de selectie, maar hij keert mogelijk tegen Galatasaray weer terug, zei Ten Hag maandag.

Ten Hag: 'Antony mogelijk bij selectie ondanks onderzoek naar geweld'

Eerder moest Mason Greenwood vertrekken van Old Trafford, nadat hij was beschuldigd van mishandeling en verkrachting van zijn vriendin. Daarvoor werd de aanvaller opgepakt. Het kwam uiteindelijk niet tot een rechtszaak omdat belangrijke getuigen zich terugtrokken.

Dat Antony niet hoeft te vertrekken, heeft vooral te maken met het feit dat de buitenspeler (nog) niet is aangeklaagd en gearresteerd.

De situaties rond Greenwood en Antony worden Ten Hag overigens niet aangerekend, want dat zijn gevallen waar hij als trainer mee moet dealen. Maar dat het de Nederlandse trainer allemaal even niet meezit, is duidelijk.

Een goed resultaat tegen Galatasaray dinsdagavond zou hem zeker helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl