Erik ten Hag met Hannibal Mejbri en Bruno Fernandes

Ten Hag heeft even lucht na nipte zege, koploper City met tiental naar winst

Met de derde nederlaag op rij woensdag tegen Bayern München in de Champions League (4-3) was de druk op Erik ten Hag bij Manchester United nog verder toegenomen. Een overwinning had de coach nodig en een overwinning kreeg hij op bezoek bij Burnley, zonder groots te spelen: 0-1.

Ten Hag koos tegen Burnley voor Jonny Evans in het centrum van de verdediging. De 35-jarige Evans keerde drie weken geleden na acht jaar verrassend terug op het oude nest. Door de afwezigheid van onder anderen Lisandro Martínez, Luke Shaw, Harry Maguire en Raphaël Varane (bank) deed Ten Hag een beroep op de Noord-Ier.

Evans leek zijn basisplaats te bekronen met een knap kopdoelpunt in de 24ste minuut, maar die goal werd afgekeurd vanwege buitenspel van spits Rasmus Højlund. Met een inzet van Zeki Amdouni op de paal was ook Burnley dicht bij een doelpunt.

Manchester United viert de (afgekeurde) goal van Evans

Een doelpunt kreeg veteraan Evans niet, maar hij stond op slag van rust wel aan de basis van de enige goal. Na de lange pass van achteruit van Evans twijfelde Bruno Fernandes niet. De Portugees schoot de bal uit de lucht in één keer in het doel. Het was een onverwachte, maar wonderschone goal.

Het betere spel was ook in de tweede helft van Burnley. Veel werk had United-doelman Andre Onana, die woensdag nog blunderde tegen Bayern, echter niet te doen. Evans werd na zijn geslaagde optreden in de 89ste minuut afgelost door Sofyan Amrabat, die zijn debuut maakte voor de Red Devils.

Tiental koploper City stelt zesde zege op rij veilig in tumultueus duel

Manchester City liep tegen Nottingham Forest ondanks een rode kaart voor Rodri vroeg in de tweede helft geen averij op. De koploper en regerend kampioen van de Premier League won het tumultueuze duel door twee vroege goals met 2-0.

Erling Haaland viert de 1-0

Vorig jaar eindigde deze wedstrijd in Manchester in 6-0, met een hattrick van Haaland. Nu leidde City na 13 minuten al met 2-0, na doelpunten van Phil Foden (een volley als slotakkoord van een prachtige aanval) en Haaland, die vogelvrij kon inkoppen. Het was de achtste goal van het seizoen voor de Noorse topscorer.

Pal na rust kantelde het wedstrijdbeeld volledig na een rode kaart voor Rodri, die Morgan Gibbs-White bij de keel had gepakt. Forest nam met twee verse aanvallers de regie over.

Rodri krijgt rood

City-coach Pep Guardiola had Nathan Aké aanvankelijk niet nodig tegen middenmoter Forest. Kyle Walker, Rúben Dias, Manuel Akanji en Joško Gvardiol waren de verdedigers. Als vervanger van Julián Álvarez kwam de Oranje-international na rust wel in de ploeg om als extra verdediger de zege veilig te stellen.

City wankelde, maar kreeg wel de beste kans. Haaland miste hopeloos.