De speelsters van Feyenoord na de verloren wedstrijd tegen Fortuna Sittard
NOS Voetbal

Ondanks slechte start wil Feyenoord jagen op de top: 'Moeten ambitieus zijn’

  • Richard Vermeer

  • Richard Vermeer

"We willen meedoen met de top." Een korte, maar boude uitspraak van Feyenoorder Esmee de Graaf na de eerste wedstrijd van het seizoen tegen FC Utrecht. Zeker wanneer je bedenkt dat Feyenoord even daarvoor met een 4-2 nederlaag van het veld is gestapt. En dat ook nog tegen een ploeg die na jaren afwezigheid zijn rentree had gemaakt in de eredivisie vrouwen.

"Als je kijkt naar de selectie, dan hebben we er goede meiden bij gekregen. Het trainingsniveau is superhoog, alleen moeten we dat nog laten zien tijdens de wedstrijden", besloot De Graaf het interview.

Voor de tweede wedstrijd van het seizoen, thuis tegen Fortuna Sittard, zette trainer Jessica Torny die woorden kracht bij door te stellen dat Feyenoord de top drie gaat aanvallen. Fortuna eindigde vorig seizoen als derde achter Ajax en Twente, maar hoewel het spel beter was dan tegen Utrecht, ging Feyenoord wederom onderuit. Dit keer met 3-1.

Na nederlaag tegen Utrecht is De Graaf strijdbaar: 'We willen meedoen met de top'

De Rotterdamse club acteert sinds 2021 in de eredivisie en eindigde in het eerste seizoen op een knappe vijfde plaats. De achterstand op kampioen FC Twente bedroeg toen 25 punten. Afgelopen seizoen werd Feyenoord zevende met een achterstand van 31 punten op kampioen Ajax.

Met die cijfers in de hand is het lastig voor te stellen dat Feyenoord zich op korte termijn gaat mengen in de strijd om de titel. Manon Melis, coördinator vrouwenvoetbal bij Feyenoord, sluit zich aan bij de woorden van haar speler en trainer, maar weet ook dat het gat met de concurrentie nog heel groot is.

"Ik zeg niet dat we meteen kampioen gaan worden, dat is niet reëel", aldus de 136-voudig international. "Maar we willen wel dichter bij de top twee komen en om de bovenste plekken mee gaan doen. We doen het stap voor stap, maar we moeten ook ambitieus zijn, we zijn wel Feyenoord."

Voor het Nations League-duel tussen Nederland en Engeland besprak Jessica Torny de moeizame start van Feyenoord:

Torny over moeizame start Feyenoord: 'Het gaat goed komen'

Na de nederlagen tegen Utrecht en Fortuna zal er nog geen reden tot paniek zijn, maar met de resultaten in het achterhoofd en met Twente (zondag) en Ajax (7 oktober) als volgende tegenstanders, zal de spanning wel wat toenemen in Rotterdam-Zuid.

Twee nederlagen in die wedstrijden en de ambities om aan te sluiten bij de top kunnen meteen de koelkast in. Al wil Melis daar niets van weten.

"Dan hebben we alsnog maar vier wedstrijden gehad. Dit is niet de start waar we op gehoopt hebben, maar we moeten verder kijken dan een paar wedstrijden. Aan de andere kant is het ook wel lekker om tegen topploegen te spelen, dan weten we meteen wat er gevraagd wordt om wel mee te kunnen draaien bovenin."

Mentaal

Hoewel Feyenoord in de eerste speelronde mede door slecht spel pijnlijk verloor van Utrecht, ging het in de tweede wedstrijd tegen Fortuna voetballend gezien een stuk beter.

De Graaf zette haar ploeg op voorsprong, maar na de Limburgse gelijkmaker stortte de boel in elkaar. "Bij de 1-1 brak er iets. De koppies gingen hangen en we gingen andere dingen doen", analyseert Melis die wedstrijd.

  • NOS
    De nieuwe spelers van Feyenoord voor het seizoen 2023/2024
  • NOS
    De spelers van wie het contract onlangs werd verlengd bij Feyenoord
  • NOS
    De spelers die zijn vertrokken bij Feyenoord voor het seizoen 2023/2024

De vraag rijst dan misschien of de selectie van Torny genoeg ervaring en mentale weerbaarheid heeft om beter met tegenslagen om te gaan. Iets wat zeker nodig is wil de club de top aan gaan vallen. Gezien de transferzomer lijkt Feyenoord juist aan ervaring te hebben ingeleverd.

Aanvoerder Annouk Boshuizen (25) vertrok en ook Pia Rijsdijk (31), Sophie Cobussen (24) en Sabrine Ellouzi (26), spelers met een bak aan ervaring, vonden een nieuwe club. Daarvoor in de plaats maakten vooral jonge talenten de stap naar Rotterdam. Sisca Folkertsma (26) is de enige nieuweling die ouder is dan 22 jaar.

Melis maakt zich er niet zo druk om. "We hebben nu andere keuzes gemaakt en gehaald wat er nodig was. Elk eredivisieteam is jong. En kijk bijvoorbeeld naar nieuweling Tess van Bentem. Die is 20, maar heeft al drie seizoenen in de eredivisie gespeeld voor PEC Zwolle."

Melis loopt al mee sinds Feyenoord in 2017 besloot zich ook op het vrouwenvoetbal te storten. In de tussentijd heeft ze vreselijk veel zien veranderen binnen de club. "Toen was er niets, nu hebben we een heel mooie jeugdacademie staan en hebben we een eerste elftal."

De Feyenoord-vrouwen zijn volgens haar volledig geïntegreerd in de club, scheve gezichten zijn er niet (meer). "We worden wel degelijk serieus genomen", aldus Melis. "Het is nu heel normaal dat jongens én meiden in het trainingsgebouw rondlopen."

Maar het mooiste voor haar is om te zien dat de jongens en meiden van de opleiding tegenwoordig dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen. "Wanneer spelers met de bus van school worden gehaald om te komen trainen, stappen er nu jongens en meiden uit. Daar word ik wel blij van. De meiden horen er gewoon bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl