FC Utrecht viert rentree in eredivisie met zege, Feyenoord-keeper Weimar in tranen na rood

Gloeiend van hitte en trots wint nieuwkomer FC Utrecht eerste wedstrijd glansrijk

Comeback kid FC Utrecht heeft na tien jaar afwezigheid in de eredivisie in zijn eerste wedstrijd Feyenoord verslagen. In een snikhete Galgenwaard werd het 4-2 voor de Domstedelingen met in de slotfase nog een rode kaart voor Feyenoord-keeper Jacintha Weimar.

FC Utrecht had aanvankelijk moeite om op de helft van Feyenoord te komen. Na twaalf minuten kwam de eerste echte kans voor de Rotterdammers, maar Sanne Koopman leverde de bal in bij keeper Jasmijn de Groot.

Zinderende hitte

Vanwege de hitte (volle zon, 30 graden) was er net als zaterdag een drinkpauze ingelast na twintig minuten. Die pauze deed FC Utrecht goed, want in de 24ste minuut viel het allereerste doelpunt voor de nieuwkomer in de eredivisie.

Voor 14.631 toeschouwers in stadion Galgenwaard passeerde Dieke van Straten twee Feyenoord-spelers en legde ze de bal perfect in de rechterhoek: 1-0.

De spanning was eraf voor het jonge team, dat gaandeweg steeds beter ging spelen. In de 40ste minuut werd het 2-0 door een fout van Feyenoord-keeper en aanvoerder Weimar die de bal niet klemvast had na een makkelijk schot. Eshly Bakker aarzelde geen moment en tikte de 2-0 binnen.

Beide goals gaven het team van Linda Helbling zelfvertrouwen, maar vlak voor rust deed Feyenoord iets terug. Een afstandsschot van Zoi van de Ven vloog tot verbazing van iedereen achter keeper De Groot in het net: 2-1.

Zoi van de Ven maakt de 2-1 na een geluksschot van veraf

Vlak na rust kwam de gelijkmaker, wederom dankzij een keepersfout. Dit keer liet De Groot de bal van de handen afketsen, Esmee de Graaf maakte er dankbaar gebruik van: 2-2.

Ondanks wat slordigheidsfouten en gebrekkige communicatie was FC Utrecht weinig aan te rekenen. In zeven weken tijd stond er een team dat met en voor elkaar wilde werken. Met als goed voorbeeld Bakker, die de voorgaande seizoenen bij Ajax niet echt tot haar recht kwam, maar hier als een van de ervarenste spelers geldt.

Die verantwoordelijkheid pakte ze ook. Een kopkans in de 59ste minuut liet ze benutten door ,Judith Roosjen die net iets beter voor de goal stond: 3-2.

Het bleef een spannende strijd tot Weimar een forse tackle beging op Bakker, die doorbrak, waarna een rode kaart en een penalty volgden.

Feyenoord-keeper Jacintha Weimar krijgt rood na een tackle

In tranen verliet Weimar het veld. De 20-jarige Poolse invalkeeper Oliwia Szymczak hield de penalty van Roosjen niet: 4-2.

Een mooier begin voor de nieuwelingen uit Utrecht is haast niet denkbaar. FC Utrecht is terug in de eredivisie.

"Zoiets maak je eens in je leven mee", reageerde Bakker na afloop. Ze hoopt als team te groeien. "Er zit nog veel meer in dan we vandaag hebben laten zien."

De Graaf noemde het spel van Feyenoord teleurstellend: "We gingen tegen onszelf voetballen." Over de rode kaart voor Weimar is wat haar betreft het laatste woord nog niet gezegd: "Dat het een penalty was, was al duidelijk. Maar dan ook nog een rode kaart? Die gaan we aanvechten."