NOS Voetbal

Bestuursraad Ajax predikt rust: 'Belangrijk dat overige rvc-leden blijven'

Voorzitter bestuursraad Ajax: 'Kan niet zijn dat iedereen rvc maar weg wil hebben'

Als het aan de bestuursraad van Ajax ligt, komt het na het opstappen van Pier Eringa niet tot een vertrek van nog meer leden van de Raad van Commissarissen (rvc) van de Amsterdamse club. Volgens Ernst Boekhorst, de nieuwe voorzitter van de bestuursraad, is Ajax nu vooral gebaat bij rust.

"We zijn een voetbalclub die bestuurd moet worden en het kan niet zo zijn dat iedereen maar wil dat zij weg moeten", zegt Boekhorst over de nog zittende rvc-leden (Annette Mosman, Cees van Oevelen en Georgette Schlick). "Integendeel, wij vinden het heel belangrijk dat zij blijven."

Eringa koos zelf voor vertrek

Precies een week geleden werd de nieuwe bestuursraad van Ajax geïnstalleerd. In het orgaan zitten onder anderen oud-spelers Pim van Dord en Edo Ophof. De bestuursraad vertegenwoordigt de vereniging Ajax, de grootaandeelhouder, en kan commissarissen aanstellen.

In de korte periode dat de bestuursraad bijeen is, kwam de bestuurscrisis bij Ajax tot een kookpunt. Als gevolg van de sportieve malaise in Amsterdam kregen de leden van de rvc veel kritiek van de supporters.

Pier Eringa kondigde woensdag zijn vertrek aan als voorzitter van de rvc van Ajax

Woensdagmiddag, kort voor het begin van het restant van de eerder gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord, trok Eringa zijn conclusies en kondigde hij zijn vertrek als voorzitter van de rvc aan. Een verstandige beslissing, meent Boekhorst.

"Groot respect voor hem dat hij in het belang van Ajax die keuze heeft gemaakt. De timing is daarbij aan meneer Eringa zelf geweest", benadrukt Boekhorst, die daarmee ontkent dat de bestuursraad Eringa onder druk heeft gezet.

Van Halst beslist over Steijn

Niet alleen de Raad van Commissarissen, maar ook de directie van Ajax weet de pijlen op zich gericht. Technisch directeur Sven Mislintat werd afgelopen weekend al ontslagen en algemeen directeur Jan van Halst zit allerminst stevig in het zadel.

Op de samenstelling van de directie heeft de bestuursraad geen invloed. Boekhorst: "Het is aan de commissarissen om iets te vinden van het functioneren van de directie, die vervolgens weer verantwoordelijk is voor het voetbalgedeelte. Daar hebben we een CEO voor, dat is Van Halst."

De beslissing over het eventueel wegsturen van hoofdtrainer Maurice Steijn is dus aan Van Halst, wil Boekhorst maar zeggen. De bestuursraad kan zich alleen uitspreken over de samenstelling van de rvc.

Ajax' bestuursraadvoorzitter Boekhorst: 'Van Halst gaat nu over positie Steijn'

Hoewel Boekhorst dus rust predikt, is het niet uitgesloten dat er alsnog meer beleidsbepalers zullen moeten vertrekken. Als uit het aanstaande onderzoek naar Mislintat blijkt dat zij steken hebben laten vallen bij het controleren van diens handelswijze kunnen er maatregelen volgen.

Voorlopig zal de bestuursraad zich buigen over het weer op volle sterkte brengen van de Raad van Commissarissen. "De rvc draagt zelf kandidaten voor en wij kunnen dat toetsen en goedkeuren", legt Boekhorst uit.

Geen gesprekken met Van Gaal

"Als er mogelijkheden zijn om überhaupt commissarissen te benoemen, nog even los van deze situatie, dan is Ajax-achtergrond een pre", vervolgt Boekhorst, die aangeeft dat er in elk geval nog geen contact is gelegd met Louis van Gaal. De oud-bondscoach werd door velen gezien als de man die het dolende Ajax weer op de rit kan krijgen.

Van Gaal gaf tegenover de NOS eerder al aan dat hij een terugkeer bij de club vanwege zijn gezondheid niet ziet zitten. Boekhorst: "De bestuursraad heeft niet met Van Gaal gesproken en ik weet ook niet of een andere entiteit binnen Ajax die gesprekken heeft gevoerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl