Maurice Steijn
NOS Voetbal

Ajax-trainer Steijn schaamt zich: 'Keihard aan de slag om uit malaise te komen'

"Dit is niet hoe je je eerste Klassieker voor ogen hebt. Daar schaam ik me voor, omdat ik verantwoordelijk ben voor het elftal", aldus Maurice Steijn na de met 4-0 verloren wedstrijd tegen Feyenoord, uitgespeeld in een lege Arena, vanwege de ongeregeldheden van zondag.

"Zondag, aan het begin, was hoe het hoort te zijn. Met een kolkende Arena. Dit is niet hoe het moet zijn", zei Steijn over het muisstille decor. Het staat in schril contrast met de onrust bij de Amsterdamse club.

Technisch directeur Sven Mislintat werd zondag na afloop van 'deel 1' van de Klassieker ontslagen. Op woensdagmiddag, vlak voor het uitspelen van de wedstrijd, stapte rvc-voorzitter Pier Eringa op.

Steijn wilde niets kwijt over het vertrek van de technisch directeur en rvc-voorzitter. "Het enige waar wij met z'n allen behoefte aan hebben, is rust, ik hoop dat we dat heel snel krijgen."

Steijn gaat niet in op bestuurlijke onrust Ajax: 'Hebben behoefte aan rust'

Dat lijkt ijdele hoop. Ajax staat na vijf eredivisiewedstrijden met vijf punten op de veertiende plaats. Daarom staan ook "punten en behoorlijk spel" hoog op het verlanglijstje van de trainer. "Ik ga keihard aan de slag voor Ajax om te zorgen dat we uit deze malaise komen. We hebben te weinig punten, spelen niet goed. Het is aan mij om daar zo snel mogelijk winst in te behalen."

De nekslag

Feyenoord scoorde al snel in het restant van het gestaakte duel en de plannen van Ajax konden de prullenbak in. "We probeerden met een extra spits het om te draaien. Maar binnen een paar minuten ligt de 0-4 binnen. Dat was de nekslag, heel teleurstellend. Daarna hebben we geen enkele aanspraak gemaakt om de wedstrijd te doen kantelen."

"Dan is het wat het is", zei Steven Berghuis over die nekslag. "Geen één speler wil zulke wedstrijden op de mat leggen."

Hij zag zijn oude club Feyenoord optimaal profiteren van de huidige staat van Ajax. "De resultaten en manier waarop we spelen, als je zoveel goals incasseert al sinds begin van het seizoen, daarin hebben we nog zoveel te ontwikkelen. Dat heeft Feyenoord goed blootgelegd."

Berghuis baalt na verloren Klassieker: 'Niemand wil zo'n wedstrijd op de mat leggen'

Ook Branco van den Boomen zat er geslagen bij na het uitspelen van de wedstrijd. Hij zag het plan van Ajax totaal mislukken. "Dan is al het werk van de afgelopen twee dagen voor niks geweest. En zo speelden we ook verder, denk ik."

'Spelen als eilandjes'

De Ajacieden hopen de blik zo snel mogelijk af te wenden van wat er allemaal mis ging, en zich te richten op wat nog komt. Berghuis: "Er zijn geen middelen voor, behalve hard blijven werken. Op naar zaterdag: de wedstrijd tegen RKC."

Van den Boomen: "We moeten de koppen bij elkaar steken en zorgen dat we beter beginnen. Niet zoals vandaag, waar we eigenlijk als eilandjes spelen."

Trainer Steijn houdt zich nog steeds vast aan de wedstrijd tegen Olympique Marseille in de Europa League (3-3). "Daar gaven we veel kansen weg, maar hebben we ook veel gecreëerd", aldus Steijn.

"Dat deden we ook in een deel van de wedstrijd tegen Feyenoord. Ondanks dat we drie goals tegen kregen, zag ik ook nog een statistiek dat we zondag 69 procent balbezit hadden. Dat verbaasde me eigenlijk. Maar dat zijn wel de dingen waar we ons aan vastklampen."

Hij hoopt dat ook de supporters hoop houden. "Ze moeten achter de ploeg blijven staan. Ik snap dat dat lastig is, want ze worden niet verwend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl