NOS Wielrennen

Laporte pakt Europese titel na bloedstollende finale op VAM-berg, brons Kooij

Laporte houdt stand in zinderende finale op VAM-berg, Kooij derde

Christophe Laporte heeft in een bloedstollende finale de Europese titel wielrennen op de weg veroverd. De 30-jarige Fransman werd op het laatste steile gedeelte van de VAM-berg bijgehaald door Wout van Aert, Arnaud De Lie en Olav Kooij, maar het lukte de drie niet om ook echt voorbij Laporte te komen.

Van Aert kwam als tweede over de finish, Kooij greep het brons. Geheel in lijn met dit wielerseizoen betekende dat dus opnieuw een compleet podium met Jumbo-Visma-renners. "Terechte winnaar", concludeerde Kooij na de finish.

Voor Van Hooydonck

Bij het interview na afloop gaf Laporte aan dat hij zijn Europese titel opdraagt aan zijn ploeggenoot bij Jumbo-Visma Nathan van Hooydonck, die na hartproblemen moest stoppen met profwielrennen. "Ik draag deze zege op aan het Franse team en aan mijn familie, maar ook aan Nathan. Ik denk dat hij blij zal zijn om me in de trui te zien rijden."

Van Hooydonck moest vorige week noodgedwongen zijn profcarrière beëindigen. De 27-jarige Belg reed een week eerder met zijn auto vier andere voertuigen aan, nadat hij onwel was geworden. Bij de wielrenner is een inwendige defibrillator (ICD) geplaatst, die eventuele nieuwe hartritmestoornissen moet corrigeren.

Laporte draagt zege op aan Van Hooydonck: 'Vindt hij vast leuk mij in dat truitje te zien'

In de ongeveer 115 kilometer lange aanloop naar het circuit rond de VAM-berg gebeurde er niet veel. Wel was er na 85 kilometer een valpartij van een man of vijftien, die tot de opgave van Bauke Mollema leidde.

Stefan Bissegger, Rory Townsend en Mathias Vacek, die de vroege vlucht vormden, begonnen met een voorsprong aan de eerste van de zes rondes van 13,6 kilometer. De Belgen controleerden de koers de hele dag en deden dat ook op de VAM-berg.

Franse speldenprikjes

Op de derde beklimming waren er al wat Franse speldenprikjes. Axel Zingle, die aan het begin van de koers was gevallen, ging in de aanval op het steile met kasseien beklede stuk, maar wist niet echt een gat te slaan. En op het plateau was er opnieuw een Franse aanval, dit keer van Anthony Turgis, maar de Belgen wilden niemand uit het peloton laten vertrekken.

Met nog 30 kilometer te gaan, zat het avontuur van vroege vluchters Vacek en Bissegger er ook op, waarna het pas echt interessant werd. De grote namen gingen zich roeren en er ontstond een ijzersterke kopgroep met ook de Nederlanders Mike Teunissen en Kooij.

Zij hadden gezelschap van onder anderen de Belgen Van Aert en De Lie, maar de sterkste van die groep kwam toch echt uit Frankrijk: Laporte. Al was het verschil minimaal.

Ultieme jump

De Jumbo-Visma-renner, die dit seizoen Gent-Wevelgem won, sprong op 10 kilometer van de finish weg. Hij had snel tien seconden te pakken, maar meer werd het niet. Toen De Lie heuvelop de sprint aantrok voor Van Aert, werd het gat snel kleiner en kort voor de streep zat de Belg in zijn wiel.

Maar Laporte had nog wat over en bleef met een ultieme jump Van Aert en Kooij knap voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl