De Canadese premier Trudeau en de Indiase premier Modi schudden elkaar eerder deze maand nog de hand
NOS Nieuws

India verstrekt voorlopig geen visa aan Canadezen

India verstrekt voorlopig geen visa aan Canadese staatsburgers. Het is een nieuwe stap in de diplomatieke rel die deze week ontstond. Die begon toen de Canadese premier Trudeau maandag zei dat India mogelijk betrokken is bij de moord op een sikh-leider in Canada.

De organisatie die de visa verstrekt, zegt dat de dienstverlening "tot nader order" stilligt.

Gisteren waarschuwde India zijn burgers al om voorzichtig te zijn als ze naar Canada reizen, of als ze op dit moment in Canada zijn. Volgens het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken moeten mensen op hun hoede zijn vanwege "toenemende anti-Indiase activiteiten en politiek ingegeven haatmisdrijven". Zo zouden Indiase diplomaten worden bedreigd.

Moord

Afgelopen juni werd sikh-leider Hardeep Singh Nijjar doodgeschoten door gemaskerde mannen. Dat gebeurde bij een sikh-tempel in Canada. Aanhangers van de religieuze leider houden India verantwoordelijk.

Trudeau zei maandag dat de Canadese veiligheidsdiensten "geloofwaardige beschuldigingen" onderzoeken, die erop wijzen dat mensen verbonden aan de Indiase regering betrokken waren bij de liquidatie.

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de aantijgingen van Trudeau absurd en ongefundeerd. Canada en India hebben allebei topdiplomaten het land uitgezet.

Buiten India wonen in Canada de meeste sikhs, ongeveer 770.000 mensen. De Indiase regering zag Nijjar als terrorist, omdat hij onderdeel was van de Khalistan-beweging. Het doel van die beweging is een eigen staat te stichten voor sikhs in India.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl