De Canadese premier Justin Trudeau
NOS NieuwsAangepast

Trudeau: India mogelijk betrokken bij moord op sikh-leider in Canada

Premier Trudeau van Canada zegt dat India mogelijk betrokken is geweest bij de moord op een sikh-leider in Canada. De Canadese veiligheidsdiensten onderzoeken volgens hem "geloofwaardige beschuldigingen" dat mensen verbonden aan de Indiase regering betrokken waren bij de liquidatie in juni.

In het Canadese parlement noemde de premier het "een extreem ernstige kwestie". Als betrokkenheid van de Indiase overheid wordt vastgesteld, is dat wat Trudeau betreft "een volstrekt onacceptabele schending van onze soevereiniteit".

Vanwege de kwestie wordt een Indiase topdiplomaat het land uit gezet. Het gaat om het hoofd van de Indiase inlichtingen in Canada, zegt minister Joly van Buitenlandse Zaken. Als reactie daarop zet India een Canadese topdiplomaat het land uit.

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de aantijgingen van Trudeau absurd en spreekt van ongefundeerde beschuldigingen. Volgens India heeft Trudeau soortgelijke beschuldigingen geuit tijdens de G20-top in India, en heeft premier Modi die toen al van de hand gewezen.

Separatisten in India

De 45-jarige Hardeep Singh Nijjar werd in juni doodgeschoten door gemaskerde mannen. Dat gebeurde in de buurt van een sikh-tempel in de stad Surrey in Brits-Columbia. Aanhangers van de religieuze leider houden India verantwoordelijk.

De Indiase regering beschouwde Nijjar als een terrorist, omdat hij onderdeel was van de Khalistan-beweging. Het doel van deze organisatie is een eigen staat te stichten voor sikhs in India. Deze religieuze gemeenschap vormt volgens de BBC zo'n 2 procent van de Indiase populatie.

De sikh-diaspora in Canada is de grootste buiten de Indiase deelstaat Punjab. De moord op Nijjar heeft geleid tot demonstraties in Canadese steden. In Toronto stonden pro-Indiase demonstranten tegenover pro-Khalistanbetogers.

Volgens India bedreigen de "Khalistan-terroristen en extremisten" vanuit Canada de territoriale integriteit van India.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl