Trudeau en Modi schudden elkaar de hand op de G20-top eerder deze maand.
NOS Nieuws

India scherpt reisadvies Canada aan na beschuldigingen Trudeau

India waarschuwt burgers voorzichtig te zijn wanneer zij naar Canada reizen. De relatie tussen de twee landen staat op scherp sinds de Canadese premier Trudeau de Indiase regering afgelopen maandag beschuldigde van betrokkenheid bij de dood van een Canadese sikhleider.

In het aangescherpte reisadvies vraagt het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken burgers die naar Canada reizen en Indiërs die in Canada studeren op hun hoede te zijn vanwege "toenemende anti-Indiase activiteiten en politiek ingegeven haatmisdrijven." De meeste internationale studenten in Canada komen uit India.

Trudeau zei maandag dat de Canadese veiligheidsdiensten "geloofwaardige beschuldigingen" onderzoeken dat mensen die verbonden zijn aan de Indiase regering betrokken waren bij de liquidatie van een sikhleider in juni. Hardeep Singh Nijjar werd doodgeschoten door gemaskerde mannen in de buurt van een sikh-tempel in de stad Surrey.

'Schending soevereiniteit'

Vanuit de omvangrijke sikhgemeenschap in Canada werd al snel na de moord naar India gewezen. Buiten India wonen in Canada de meeste sikhs: zo'n 770.000 mensen.

Trudeau noemt het een "extreem ernstige kwestie". Als India betrokken zou zijn bij de moord, is dat wat Trudeau betreft "een volstrekt onacceptabele schending van onze soevereiniteit".

Canada heeft een Indiase topdiplomaat het land uit gezet en als reactie daarop zette India een Canadese topdiplomaat uit.

Terrorist

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de aantijgingen van Trudeau absurd en ongefundeerd. Volgens India heeft Trudeau soortgelijke beschuldigingen geuit tijdens de G20-top, eerder deze maand in New Delhi, en heeft premier Modi die toen al van de hand gewezen.

De Indiase regering beschouwde Nijjar als een terrorist, omdat hij lid was van de Khalistan-beweging. Deze organisatie wil een eigen staat stichten voor sikhs in India. Sikhs vormen volgens de BBC zo'n 2 procent van de Indiase bevolking, bijna 30 miljoen mensen dus.

"Trudeau's verdediging van de terrorist Hardeep Sing Nijjar is schandelijk en laat zien hoe verweven de Canadese regering is met Khalistani-sympathisanten", schreef een Indiaas congreslid gisteren op X.

Medewerking India

Volgens de Canadese omroep CBC zijn er, voordat Trudeau zijn beschuldiging uitte, achter de schermen meerdere pogingen gedaan de medewerking van India te krijgen voor het onderzoek naar de moord. Canadese veiligheidsdiensten waren naar Delhi afgereisd om hun informatie te delen met Indiase collega's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl