John Grisham
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse schrijvers, onder wie John Grisham, klagen maker van ChatGPT aan

Een groep van zeventien schrijvers, onder wie John Grisham en Game of Thrones-bedenker George R.R. Martin, klaagt de maker van ChatGPT aan vanwege schending van het auteursrecht. Met ChatGPT, van maker OpenAI, kunnen gebruikers teksten laten genereren door het programma vragen te stellen. De antwoorden die worden gegeven zijn gebaseerd op miljoenen teksten die zijn gebruikt om het programma te trainen.

De rechtszaak, die in New York dient, is een initiatief van de Amerikaanse schrijversbelangenvereniging Authors Guild. Ook onder anderen schrijvers David Baldacci, Sylvia Day en Jonathan Franzen hebben zich bij de rechtszaak tegen OpenAI aangesloten.

ChatGPT wordt al gebruikt door mensen om teksten te schrijven die lijken op die van beroemde auteurs. Zo liet een fan van de populaire boekenreeks A Song of Ice and Fire van Martin ChatGPT de nog niet uitgekomen laatste twee delen schrijven in de stijl van de auteur, meldde nieuwssite IGN in juli. Het programma gebruikte hiervoor eerdere teksten van Martin ter referentie.

'Teksten worden gestolen'

Hoewel de fan de teksten niet verkoopt, noemt de vereniging het wel als een voorbeeld hoe kunstmatige intelligentie (AI) personages en schrijfstijl van bij hen aangesloten auteurs 'steelt'. De boeken van de auteurs worden door OpenAI gebruikt om ChatGPT te trainen.

De belangenvereniging stelt dat zonder deze teksten, "het commerciële product van OpenAI er heel anders had uitgezien". De Authors Guild vindt dat het levensonderhoud van de schrijvers in gevaar is als hun teksten worden gebruikt zonder betaling.

Er lopen al meerdere rechtszaken tegen OpenAI van schrijvers die stellen dat er sprake is van diefstal in de teksten die ChatGPT genereert. De zaak van de zeventien auteurs is waarschijnlijk de grootste tot nu toe.

Al eerder waarschuwingen

De Authors Guild waarschuwde al eerder voor schendingen van auteursrecht. De vereniging stuurde een door meer dan 10.000 schrijvers ondertekende open brief naar grote techbedrijven die AI gebruiken voor het genereren van teksten.

Ook script- en scenarioschrijvers maken zich zorgen over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het is een van de redenen dat leden van de Writers Guild of America, de vakbond van scenarioschrijvers in de VS, al maandenlang staken. Zij vrezen dat filmstudio's in de toekomst AI gaan gebruiken om scenario's te schrijven die zijn gebaseerd op hun eerdere werk waardoor zij inkomsten mislopen. Zij willen hierover duidelijke afspraken met de filmstudio's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl