NOS Nieuws

Wekdienst 20/9: Debat over Miljoenennota • Hoe moet het verder met Chemours?

Goedemorgen! Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de plannen voor het komende jaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. En in Drenthe gaat het Europees Kampioenschap wielrennen van start.

Eerst het weer: er is vandaag een mix van wolken en zon. De temperatuur stijgt naar 20 tot 22 graden en de wind is opnieuw nadrukkelijk aanwezig. Er staat een matige tot aan de kust krachtige zuidwestenwind. De dagen hierna zijn wisselvallig met vooral morgen regen in heel het land. Ook de temperatuur ligt dan wat lager: maximaal tussen 17 en 20 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Den Haag gaan Kamerleden met elkaar in debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het jaarlijkse debat na Prinsjesdag. Daarin gaat het over de Miljoenennota en de plannen voor komend jaar. Inhoudelijk zal het naar verwachting vooral over koopkracht en armoedebestrijding gaan. Veel partijen vinden dat daar meer aan gedaan moet worden.
  • In Dordrecht gaat het vandaag over Chemours, het chemiebedrijf uit de stad dat schadelijke stoffen uitstoot. De Provinciale Staten van Zuid-Holland vergaderen over hoe het verder moet na de onthullingen van onderzoeksprogramma Zembla. Daaruit bleek dat Chemours al tientallen jaren wist van de gezondheidsrisico's van pfas.
  • Het Europees Kampioenschap wielrennen op de weg gaat van start in Drenthe. Vier dagen lang zijn er wegwedstrijden in verschillende delen van de provincie.

Wat heb je gemist?

Volgens de politie zijn er dit jaar al 358 explosies geweest bij woningen en bedrijfspanden. Dat is veel meer dan een jaar geleden, toen over het hele jaar 227 explosies plaatsvonden. In juli voorspelde de politie al dat het aantal explosies dit jaar zou verdubbelen ten opzichte van 2022.

Meer dan de helft van de ontploffingen vond plaats in Amsterdam en Rotterdam. Maar ook buiten de grote steden worden woningen of bedrijven vaker beschadigd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Is Prinsjesdag gisteren helemaal aan je voorbij gegaan? Van het debuut van prinses Alexia tot opwaaiende hoedjes, gejuich én boegeroep.

Bekijk hier hoe de dag verliep:

Dit was Prinsjesdag

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl