Het Davis Cup-team viert de kwalificatie voor de Final 8 in Malaga
NOS SportAangepast

Davis Cup-team kan groepswinst niet bekronen, maar viert wel feestje

Nederland heeft zijn groepswinst in de poulefase van de Davis Cup Finals niet met een ongeslagen reeks kunnen bekronen. Oranje verloor zondagavond in Split de derde en laatste groepswedstrijd tegen het al uitgeschakelde Kroatië: 1-2.

De ploeg van captain Paul Haarhuis was zaterdag al zeker van de groepswinst, nadat Finland verrassend van de Verenigde Staten had gewonnen. Nederland rekende in groep D eerder af met Finland (2-1) en de Verenigde Staten (2-1).

Oranje kwalificeerde zich daarmee voor de kwartfinales van de Davis Cup. Het eindtoernooi, waar ook de halve finales en de finales worden gespeeld, vindt van 21 tot en met 26 november plaats in het Spaanse Málaga.

Djokovic mogelijke opponent

Oranje treft dan Italië of Servië als opponent. Die landen eindigden als tweede in hun groep en huisvesten veel topspelers, met Novak Djokovic als de grote man van Servië. Komende dinsdag om 12.00 uur wordt er geloot welke tegenstander Nederland treft.

Eindstand groep D (nummers 1 en 2 gaan door)

Nederland 3-4 (5-4)
Finland 3-4 (6-3)
Verenigde Staten 3-2 (3-6)
Kroatië 3-2 (4-5)

Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop verzuimden zondagavond in het beslissende dubbelspel het punt voor Nederland binnen te halen door een nederlaag tegen Mate Pavic/Duje Ajdukovic: 6-3, 4-6, 8-10.

Botic van de Zandschulp zette Oranje eerder op de dag nog op voorsprong tegen de Kroaten na een zwaarbevochten zege, maar kopman Tallon Griekspoor liep daarna tegen een nederlaag aan.

Ondanks het verlies was er na afloop reden genoeg voor een feestje in het Oranje-kamp om de groepswinst te vieren.

Captain Paul Haarhuis laat zich de champagne goed smaken om de groepswinst met Nederland te vieren

Griekspoor speelde donderdag nog een dijk van wedstrijd tegen de Amerikaanse topspeler Frances Tiafoe, mAar zondagmiddag was de kopman niet opgewassen tegen de verwoestende service van Borna Gojo, die in totaal achttien aces sloeg: 6-4, 6-7 (2), 4-6.

De twee maakten er een zeer spannende wedstrijd van. Griekspoor verzuimde op 5-5 in de tweede set een van de drie breekkansen op 0-40 te benutten, waarna Gojo in de tiebreak toesloeg.

Griekspoor liep in de derde set snel achter de feiten aan, knokte zich nog terug, maar Gojo sloeg andermaal toen en serveerde zich telkens uit de problemen.

Aanknopingspunten voor Van de Zandschulp

Van de Zandschulp zal deze week aanknopingspunten hebben gevonden om de weg naar boven weer in zetten. Hij komt uit een moeilijke periode, maar maakte donderdag indruk met een fraaie zege op topvijftienspeler Tommy Paul.

Botic van de Zandschulp

Ook tegen Ajdukovic, de mondiale nummer 206, startte Van de Zandschulp goed. Het werd daarna alsnog knokken voor de Nederlander, maar hij trok de partij diep in de derde set wel over de streep: 6-3, 3-6, 7-5.

"Mijn spel is nog niet waar het moet zijn", sprak Van de Zandschulp na afloop. "Ik speelde een goede wedstrijd tegen Paul, maar in de andere twee partijen was ik wisselvallig. Ik hoop in de komende toernooien mijn niveau van vorig jaar weer te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl