Lege tribunes in Manchester voor aanvang van Frankrijk-Zwitserland in de Davis Cup
NOS Sport

Davis Cup wordt door lege tribunes een gedrocht: 'Oude concept klopte'

  • Franklin Stoker

    redacteur tennis

  • Franklin Stoker

    redacteur tennis

Lege tribunes en weinig sfeer. De vier speellocaties van de groepsfase van de Davis Cup Finals geven deze week soms een troosteloos beeld van het traditierijke landentoernooi. "Ik ben hier absoluut geen fan van."

Drievoudig grandslamkampioen Stan Wawrinka uit Zwitserland plaatst dinsdag een treffende video op sociale media. Hij filmt vlak voor de ontmoeting tegen Frankrijk het vrijwel lege tennisstadion in Manchester. Slechts een paar honderd toeschouwers zitten op de tribunes.

Beschamend aantal

Het is een beschamend aantal voor een duel tussen twee gerenommeerde tennislanden. Ook in Split, waar Nederland met een zege op Finland begon, Bologna en Valencia zijn de stadions verre van vol.

Het is een beeld dat in 2022 tijdens de groepsfase ook opdook. De stadions zitten vanzelfsprekend aanmerkelijk voller als het thuisland in actie komt, maar op de overige speeldagen blijven de tennisfans weg.

Wawrinka filmt sfeerloos tennisstadion bij Davis Cup in Manchester

"Bedankt Gerard Piqué en ITF", schrijft Wawrinka cynisch op socialmediaplatform X, het voormalige Twitter. De Zwitser houdt die twee verantwoordelijk voor de in zijn ogen onwenselijke situatie waarin de Davis Cup zich nu bevindt.

Piqué is de oud-voetballer van FC Barcelona en eigenaar van investeringsmaatschappij Kosmos Group. Hij kocht in 2018 met zijn bedrijf voor ongeveer 2,8 miljard euro de Davis Cup-rechten van de ITF en het toernooi ging op de schop.

Ziel uit het toernooi

De traditionele uit- of thuiswedstrijd verdween vanaf 2019, er werd een groepsfase geïntroduceerd en het spelen van een best-of-five werd geschrapt. De opzet werd daarna diverse keren aangepast. Een ding was toen al duidelijk: de ziel is uit het aloude toernooi gehaald.

Wij staan tegen Finland voor tweehonderd mensen te spelen in een stadion waar misschien zesduizend mensen in kunnen.

Tallon Griekspoor

De Davis Cup was van oudsher doordrongen van passie en strijd, met soms onwaarschijnlijke comebacks en fanatieke toeschouwers die af en toe het randje van het onsportieve opzochten.

De ITF kwam nog met een lapmiddel door de kwalificaties van de groepsfase van de Davis Cup in de 'oude stijl' te laten plaatsvinden, dus met thuis- en uitspelend land.

Toen kwam de oude Davis Cup-magie even terug, zo ondervond Griekspoor in februari nog in de kwalificatie-interland tegen Slowakije in de Groningse Martiniplaza. "Dit is de mooiste sfeer waarin ik ooit heb gespeeld", zei hij in februari na zijn zwaar bevochten overwinning op Lukas Klein.

Een half jaar later in Split speelt Griekspoor voor nagenoeg lege tribunes. Geen hossende studenten in het oranje die continu zijn naam scanderen. "Ik ben absoluut geen fan van deze opzet", vindt hij.

"Wij stonden tegen Finland voor tweehonderd mensen te spelen, in een stadion waar misschien plaats is voor zesduizend mensen. Dat is niet heel inspirerend. Ik ben zeker een voorstander van het oude concept met een thuis- en uitwedstrijd. Dat maakt de Davis Cup."

De kopman van het Nederlandse team doet ook een suggestie. "Het lijkt mij het beste om de oorspronkelijk opzet weer in te voeren en om dan een Davis Cup-seizoen over twee jaar te spelen. Dan heb je de uit- en thuiswedstrijden in elk geval. Ik heb sowieso het idee dat het huidige format eruit moet."

ITF verbreekt contract

Het blijft ongewis of de Davis Cup ooit in zijn oude vorm terugkeert. Een andere complicerende factor is dat de ITF het contract met Kosmos heeft opgezegd na 2023, omdat de twee partijen het niet eens kunnen worden over de jaarlijkse financiële investering. Kosmos eist daarop een investering terug en heeft inmiddels de gang naar de rechter gemaakt.

Ook bij Zweden-Chili in Bologna zijn de tribunes nauwelijks bezet

Team-captain Paul Haarhuis van Nederland heeft begrip voor alle kritiek, maar is minder uitgesproken dan Griekspoor. "Mijn suggestie zou zijn om tijdens de groepsfase een ontmoeting over twee dagen te laten spelen, zodat het thuispubliek zijn eigen spelers vaker in actie kan zien. Dat stimuleert de kaartverkoop misschien."

Volgens Haarhuis is dit idee vorig jaar ook bij de ITF geopperd. "De Italiaanse tennisbond deed vorig jaar deze suggestie en dat vond ik wel als een mooie oplossing klinken. Ze zouden dit bij de ITF gaan aankaarten, maar verder heb ik er niets meer over gehoord."

'Vrijwel alle spelers zijn tegen'

Robin Haase is voor Nederland recordhouder van het aantal gespeelde Davis Cup-ontmoetingen (28). Hij ziet eveneens graag dat de Davis Cup in de oorspronkelijke stijl terugkeert. "Ik denk dat vrijwel alle spelers dat willen. Het concept klopte. Een uit- of thuiswedstrijd, daar draait het in Davis Cup gewoon om."

De tennisser uitte vaker zijn kritiek op de hervorming van de Davis Cup. "Het is jammer hoe het is gegaan. De reden voor de veranderingen waren destijds grotendeels vanwege het geld. Het is de ITF die dit heeft besloten, niet de spelers. Zoals wel vaker: geld is belangrijk, maar je moet er geen hoofdzaak van maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl