AFP
NOS Sport

Davis Cup definitief op de schop: ruime meerderheid stemt voor

Het toernooi om de Davis Cup gaat volgend jaar definitief op de schop. Dat maakte de internationale tennisfederatie ITF bekend tijdens het jaarcongres in het Amerikaanse Orlando.

71 procent van de landen, waaronder Nederland, stemde voor een hervorming van het 118 jaar oude landentoernooi.

Er komt een finaletoernooi met achttien landenteams op één locatie. Dat houdt onder meer in dat de wereldgroep verdwijnt.

Geen best-of-five meer

Sinds het eerste Davis Cup-jaar in 1900 bestaat een ontmoeting uit vijf partijen die over drie dagen gespeeld worden. In de nieuwe opzet duurt een wedstrijd één dag en worden er twee enkelspelen en een dubbelspel gespeeld.

Daarnaast worden de partijen ingekort van een best-of-five sets naar een best-of-three. De derde set wordt, indien nodig, beslist via een tiebreak.

KNLTB: 'Davis Cup niet meer verliesgevend'

"De Davis Cup en Fed Cup staan in de huidige opzet enorm onder druk, om zowel financiële als sporttechnische redenen. Daarom is het goed dat er nu in de aanpak veranderingen worden doorgevoerd", zegt algemeen directeur Erik Poel van de KNLTB.

"De nieuwe opzet geeft ons de kans om een thuiswedstrijd te organiseren zonder dat we daar verlies op leiden", aldus Poel. De tennisbond leed soms op jaarbasis ruim een ton verlies op thuiswedstrijden van de Davis Cup en Fed Cup.

ANP
Feest bij het Davis Cup-team dat in september 2017 van Tsjechië won

Elk Davis Cup-seizoen wordt in februari met 24 landen aangevangen met een kwalificatieduel van twee dagen (volgens het huidige concept van een uit- of thuiswedstrijd).

De twaalf winnaars gaan door naar het finaletoernooi en de twaalf verliezers degraderen naar de zonegroepen. De vier halvefinalisten van het afgelopen seizoen en twee wildcardlanden completeren het deelnemersveld van het finaletoernooi.

Verdeeldheid

De nieuwe opzet van de Davis Cup zorgde voor een enorme verdeeldheid in de tenniswereld. Zo wil de ATP, de spelersvakbond in het mannentennis, eveneens een landentoernooi in het leven roepen.

De hervormingen zijn mede ingegeven door een miljardendeal die de ITF heeft gemaakt met investeringsmaatschappij Kosmos, waar FC Barcelona-voetballer Piqué deel van uitmaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl