Davis Cup
NOS Sport

Davis Cup zorgt voor enorme verdeeldheid in tenniswereld

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

Vandaag wordt er een besluit genomen over de toekomst van de Davis Cup. De 147 leden, waaronder Nederland, stemmen in Orlando tijdens de jaarvergadering van de internationale tennisfederatie ITF (15.30 uur Nederlandse tijd) over de voorgestelde hervormingen van het traditionele landentoernooi.

De overvolle tenniskalender, een slecht verdienmodel, de afgenomen interesse van topspelers en te lange partijen. Het zijn de hoofdredenen waarom de ITF in februari een aantal (ingrijpende) veranderingen presenteerde om de 118 jaar oude Davis Cup aantrekkelijker te maken.

De veranderingen zijn met gemengde gevoelens ontvangen. De tenniswereld is het erover eens dat de Davis Cup een impuls kan gebruiken, maar er is geen eenduidigheid met welke mate dit gebeurt.

Tweede derde van de stemmen

Om de hervorming door te voeren is twee derde meerderheid van de stemmen nodig. De machtige Australische tennisbond en Duitsland zijn faliekant tegen de plannen, maar de Amerikaanse, Franse en Zuid-Amerikaanse bonden staken wel hun duim op. Ook Novak Djokovic en Lleyton Hewitt zijn duidelijk in hun voorkeur.

De ITF verwacht met de transformatie van de Davis Cup veel geld te genereren. Door een sponsordeal met Kosmos, de investeringsgroep van FC Barcelona-voetballer Gerard Piqué, komt er de komende 25 jaar drie miljard dollar voor het evenement beschikbaar.

Mochten de veranderingen doorgang vinden, dan lijken veel landen van de bovenstaande deal te gaan profiteren.

'Davis Cup en Fed Cup zijn voor Nederland verliesgevend'

"De Davis Cup en Fed Cup (de vrouwelijke tegenhanger, red.) zijn voor de meeste nationale tennisbonden verliesgevend. Dat geldt ook voor de KNLTB", vertelt technisch directeur Jacco Eltingh van de Nederlandse tennisbond.

De organisatie van een thuiswedstrijd levert de KNLTB soms op jaarbasis (afhankelijk van het aantal thuiswedstrijden) een stevig verlies op van ruim een ton. "Maar je wilt toch in tennis in eigen land blijven investeren om de sport te promoten, dus de tekorten worden ingecalculeerd", aldus Eltingh.

Drie partijen in amper 48 uur

Toch houdt Eltingh, die benadrukt zijn verhaal op persoonlijke titel te doen en niet namens de KNLTB, een slag om de arm. "De ITF is de afgelopen maanden onduidelijk geweest wat dit nou voor de tennisbonden precies betekent. Wat houdt iedereen netto over? Daar komt de weerstand ook vandaan. Ik ben benieuwd naar het resultaat van de meeting."

"Maar één ding is duidelijk: er moet iets veranderen", stelt Eltingh. "Robin Haase speelde vorig jaar in de ontmoeting met Tsjechië 3 partijen en 13 sets in amper 48 uur. Dat moet je ook niet willen."

Robin Haase balt zijn vuist vorig jaar tijdens het Davis Cup-duel met Tsjechië in Den Haag

ITF en ATP zitten elkaar dwars

En dan is er ook nog de frictie tussen de ITF en de ATP, de spelersvakbond in het mannentennis. De ATP wil in samenwerking met de Australische tennisbond (fel tegenstander van de hervormingen) de World Team Cup in ere herstellen. Het toernooi dat in 2012 voor het laatst werd gehouden.

Dit betreft ook een landentoernooi van één week. Belangrijke verschillen met de Davis Cup: bij de World Team Cup zijn er wel punten voor de wereldranglijst te verdienen en het toernooi moet in januari in aanloop naar de Australian Open plaatsvinden.

Dat zou twee landentoernooien binnen een tijdbestek van zes weken betekenen. Wordt vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl