NOS SportAangepast

Davis Cup-team stunt met winst op VS, bizar einde partij Griekspoor

Davis Cup-team stunt met winst op VS, bizar einde partij Griekspoor

Het Nederlands Davis Cup-team heeft in Split voor een verrassing gezorgd door de Verenigde Staten met 2-1 te verslaan in de groepsfase van het landentoernooi. Eerder won Oranje ook al van Finland.

Botic van de Zandschulp gaf Tommy Paul, de nummer dertien van de wereld, met 7-6 (2), 6-2 het nakijken en daarna zorgde Tallon Griekspoor voor de echte klapper door Frances Tiafoe, de nummer elf van de wereld, in een zinderend duel te verslaan en de winst voor Nederland binnen te slepen: 6-3, 6-7 (7), 7-6 (2).

Het einde van die laatste wedstrijd was opmerkelijk: Tiafoe kreeg op matchpoint voor Griekspoor een strafpunt, omdat hij woedend met zijn racket smeet.

Finaletoernooi

Ook Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop begonnen sterk aan hun dubbelpartij tegen Austin Krajicek en Rajeev Ram. Zij wonnen de eerste set in een tiebreak, maar verloren vervolgens set twee en drie: 7-6 (5), 6-7 (3), 3-6.

Het bracht de eindstand van het Davis Cup-treffen op 2-1. Nederland is daardoor dicht bij plaatsing voor de Davis Cup Finals. In Malaga spelen de acht overgebleven landen in november om de eindzege.

Botic van de Zandschulp

Griekspoor, de nummer 24 van de wereld, speelde ijzersterk tegen Tiafoe. Hij won de eerste set met 6-3. In set twee kreeg Griekspoor al vroeg breekkansen, maar benutte die niet. Zijn eigen servicebeurten kwam Griekspoor vrij soepel door, Tiafoe kreeg geen enkele breekkans.

Een tiebreak moest de beslissing brengen en daarin kwam de Nederlander direct op achterstand. Tiafoe kreeg op 6-3 zijn eerste setpunten. Die werden knap weggewerkt door Griekspoor, maar op 8-7 was het wel raak voor de Amerikaan.

Ook in de derde set ging het gelijk op tussen Griekspoor en Tiafoe. De Amerikaan had op 5-4 moeite zijn servicebeurt te winnen en het eerste matchpoint was voor Nederland, maar Griekspoor verzilverde die niet en de game ging alsnog naar Tiafoe.

Boze Tiafoe

Ook de derde set moest worden beslist in een tiebreak en die eindigde tumultueus. Griekspoor stond 5-2 voor en sloeg een servicewinner, maar de opslag werd door de lijnrechter uitgegeven.

Griekspoor vroeg daarop een challenge aan en de videoherhaling bewees dat de bal de lijn had aangeraakt. De scheidsrechter gaf het punt daarna alsnog aan Griekspoor. Tiafoe het daar niet mee eens, wilde het punt overspelen en ging in discussie met de scheidsrechter en de hoofdscheidsrechter.

De Amerikaan kreeg geen gelijk. Hij sloeg uit zijn frustratie zijn racket kapot en kreeg door die woede-uitbarsting een waarschuwing toebedeeld. Dat was zijn tweede waarschuwing van de partij, wat automatisch een strafpunt betekende. Daardoor kwam de stand op 7-2 en werd de wedstrijd in het voordeel van Nederland beslist.

Frances Tiafoe druipt af naast feestende Nederlanders

Enkele uren eerder had Van de Zandschulp ook al voor een verrassing gezorgd door Paul te verslaan. Dinsdag oogde Van de Zandschulp in zijn partij tegen de Fin Otto Virtanen nog lusteloos, net als de afgelopen maanden waarin hij door blessureleed in een vormcrisis terechtkwam en wegzakte op de wereldranglijst.

Maar tegen de Amerikaan was Van de Zandschulp energiek en speelde hij sterk. Hij kon vaak dwingend zijn met zijn forehand, domineerde veelal in de rally's, retourneerde goed en gunde Paul geen enkele kans op een break.

Winst op Finland

De eerste twee landen in de groep plaatsen zich voor de kwartfinales. Van 21 tot en met 26 november worden in het Spaanse Málaga de kwartfinales, halve finales en finale gespeeld.

Stand in groep D (nummers 1 en 2 gaan door)

Nederland 2-4 (4-2)
Verenigde Staten 2-2 (3-3)
Finland 1-0 (1-2)
Kroatië 1-0 (1-2)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl