De Brandenburger Tor na de bekladding
NOS NieuwsAangepast

Aanhoudingen na bekladding Brandenburger Tor door klimaatactivisten

In Berlijn hebben klimaatdemonstranten de Brandenburger Tor besmeurd met oranje en gele verf. Volgens de politie zijn er in verband met de actie inmiddels veertien mensen aangehouden.

De activisten maakten gebruik van brandblussers om de verf te spuiten. Persbureau DPA meldt dat een groot gebied rondom het historische gebouw in de Duitse hoofdstad is afgezet vanwege onderzoek. Op alle zes pilaren van de poort zit verf, maar wat de kosten van de schade zijn moet later blijken.

De actie werd georganiseerd door de Letzte Generation-beweging (Laatste Generatie), die eerder soortgelijke protesten organiseerde. Zo werden er bijvoorbeeld al luxewinkels aan de populaire Kurfürstendamm besmeurd.

Actief in Rome

Ook in het buitenland is de actiegroep actief. Activisten van de beweging kleurden eerder het water van de Trevifontein in Rome zwart met houtskool en gooiden soep op een schilderij van Vincent van Gogh. Dat gebeurde eveneens in de Italiaanse hoofdstad.

Het Duitse OM heeft tegen persbureau DPA gezegd dat in totaal al 2860 rechtszaken tegen klimaatdemonstranten in Berlijn zijn aangespannen. Het overgrote deel van die zaken draait om leden van Letzte Generation. In twee gevallen werd een gevangenisstraf opgelegd.

De actiegroep heeft voor de komende weken meer protesten afgekondigd. Vanaf morgen zullen voor onbepaalde tijd ook wegen in de Duitse hoofdstad worden geblokkeerd, aldus de klimaatactivisten. De activisten willen afdwingen dat fossiele brandstoffen uiterlijk 2030 in de ban worden gedaan.

A12-blokkade

Ook in Nederland vonden vandaag weer klimaatdemonstraties plaats. In Den Haag blokkeerden klimaatactivisten vanmiddag voor de negende dag op rij de A12. De blokkade begon even voor het middaguur, volgens de politie werden zo'n 400 mensen aangehouden. Zij werden naar het ADO-stadion aan de rand van de stad gebracht. Rond 14.30 uur kon het verkeer weer over de snelweg rijden.

Vorige week zaterdag, op de eerste dag van de aangekondigde protestreeks, werden ruim 2000 aanhoudingen verricht bij een soortgelijke blokkade van de A12/Utrechtsebaan. De dagen erna waren aanzienlijk minder mensen op de been.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl