Klimaatactivisten gooien soep op Van Gogh-schilderij in Rome
NOS Nieuws

Klimaatactivisten gooien soep op Van Gogh-schilderij in Rome

In het museum Palazzo Bonaparte in Rome hebben klimaatactivisten soep gegooid op een schilderij van Vincent van Gogh. Het werk De zaaier wordt beschermd door glas, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Drie klimaatactivisten plakten zich bij het schilderij ook vast aan de muur met lijm en riepen leuzen over klimaatverandering.

Meteen na de actie van de activisten greep de beveiliging in en sloot de kamers van de tentoonstelling. Bezoekers moesten de ruimte verlaten.

De zaaier is momenteel uitgeleend aan het Italiaanse museum door het Kröller-Müller Museum uit Otterlo. Het is onderdeel van een tentoonstelling, gewijd aan Van Gogh.

De actie werd uitgevoerd door vier leden van de Last Generation-beweging. De beweging organiseerde vaker soortgelijke protesten.

Net als eerder acties werd ook dit protest gefilmd:

De zaaier van Van Gogh uit protest besmeurd met soep

Ook andere groeperingen maakten de afgelopen weken statements. Zo werd laatst in Londen tomatensoep gegooid op het Van Gogh-schilderij Zonnebloemen door activisten van Just Stop Oil en was in Nederland het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer doelwit van een klimaatactie gericht tegen het gebruik van fossiele brandstoffen.

Bij die laatste actie plakte een man zijn hoofd vast aan de glasplaat voor het schilderij, gooide een andere activist rode vloeistof over hem heen en lijmde zijn hand vast aan de achterplaat.

De twee activisten kregen een paar dagen later een celstraf voor de actie opgelegd: twee maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl