NOS NieuwsAangepast

'Meisje met de parel' hangt weer in het Mauritshuis

Het schilderij Meisje met de parel, dat gisteren doelwit was van klimaatactivisten, hangt sinds vanmiddag weer aan de muur in het Mauritshuis. Het wereldberoemde 17e-eeuwse doek van Johannes Vermeer is onderzocht in het restauratieatelier van het museum en blijkt onbeschadigd te zijn.

"We zijn ontzettend dankbaar dat het Meisje onbeschadigd is gebleven en zo snel weer op haar vertrouwde plek hangt", zegt directeur Martine Gosselink van Haagse museum.

Drie Belgische activisten protesteerden bij Vermeers doek tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Eén man had zich met zijn hoofd vastgeplakt aan de glasplaat voor het schilderij; een tweede gooide rode vloeistof over hem heen. Een derde activist lijmde zijn hand vast aan de achterplaat.

Het OM heeft vandaag bekendgemaakt dat het drietal langer blijft vastzitten. De activisten worden verdacht van vernieling en "openlijk geweld tegen goederen", meldt persbureau ANP.

Kwetsbaar doek

De klimaatactivisten zeiden dat ze niet van plan waren om het schilderij te beschadigen, maar ze hebben volgens directeur Gosselink wel bij een heel kwetsbaar doek actiegevoerd. "Je kunt altijd een bezoekersgroep hebben die in paniek uitbreekt. Je hebt het over mensen en mensen kunnen gekke dingen doen."

In andere musea smeerden demonstranten de afgelopen tijd etenswaren op (glasplaten voor) schilderijen van Monet, Van Gogh en Da Vinci en lijmden ze zichzelf vast aan werken van Picasso en Botticelli.

Protestactie bij 'Meisje met de parel' van Vermeer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl