Demonstranten in de Trevifontein
NOS Nieuws

Klimaatactivisten gooien houtskool in Rome's beroemde Trevifontein

Klimaatactivisten in Rome hebben het water in de beroemde Trevifontein in Rome zwart gekleurd. Het groepje jonge activisten klom uitgerust met spandoeken in de fontein en gooide houtskool in het water. Daarop ging de politie de fontein in om de demonstranten eruit te halen.

Bij de Trevifontein, een belangrijke toeristische trekpleister in de Italiaanse hoofdstad, was het op dat moment druk en veel omstanders wisten de actie op beeld vast te leggen. Door een handjevol mensen werden de activisten uitgescholden, zo is op beeld te horen.

Op de spandoeken stonden teksten als "ons land gaat dood". In een verklaring roept de actiegroep in kwestie, Ultima Generazione (Laatste Generatie), op om het gebruik van fossiele brandstoffen te stoppen. Ze verwezen daarbij naar de recente overstromingen in Noord-Italië.

De politie pakte de spandoeken af en arresteerde enkele actievoerders:

Zwart water als symbool voor olievervuiling in beroemde fontein in Rome

Gisteren werd duidelijk dat in het noorden van het land 36.600 mensen zijn geëvacueerd vanwege hevige overstromingen. Zeker dertien mensen kwamen tot dusver door het noodweer om het leven en de schade loopt naar verwachting in de honderden miljoenen euro's. De Italiaanse premier Meloni bezoekt vandaag een van de zwaarst getroffen regio's, Emilia Romagna.

Deskundigen wezen er eerder deze week op dat de overstromingen in verband kunnen worden gebracht met klimaatverandering. In de streek, waar het de afgelopen jaren erg droog was, viel afgelopen week in 36 uur tijd net zo veel regen als normaal in zes maanden. Het water kan daardoor niet goed worden opgenomen door de bodem.

Niet het eerste protest

De burgemeester van Rome, Roberto Gualtieri, heeft het protest van de activisten in Rome sterk veroordeeld. Hij schrijft dat het "ergste is voorkomen" door het snelle optreden van de politie. Volgens hem is er met de actie zo'n 300.000 liter water verspild. "Genoeg met deze absurde acties", schreef hij op Twitter. In april kleurden activisten het water in de Fontana della Barcaccia, de bekende fontein aan de voet van de Spaanse Trappen, ook zwart.

De actiegroep kwam begin deze maand ook al in het nieuws, nadat activisten zonder bovenkleding een drukke winkelstraat in Rome hadden geblokkeerd. Eerder gooiden zij soep op een Van Gogh-schilderij in het museum Palazzo Bonaparte in de hoofdstad. Het werk De zaaier werd daar op dat moment tentoongesteld. Het schilderij hing achter glas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl