Een anti-doodstrafdemonstrant bij het Hooggerechtshof
NOS Nieuws

Alabama wil als eerste staat doodstraf door stikstof voltrekken

De Amerikaanse staat Alabama wil binnenkort de doodstraf voltrekken met behulp van stikstof. Een veroordeelde gevangene zal dan pure stikstof inademen. Het zou voor het eerst zijn dat deze executiemethode in de Verenigde Staten wordt toegepast.

De procureur-generaal van Alabama heeft de hoogste rechtbank van de staat gevraagd een datum vast te stellen om het vonnis te voltrekken. In de processtukken staat dat de 58-jarige Kenneth Eugene Smith zal worden gedood met stikstof.

Stikstof is onschadelijk als het met zuurstof wordt ingeademd: 78 procent van de lucht die mensen inademen bestaat uit stikstof. In pure vorm is het wel dodelijk. Smith zal gedwongen worden korte tijd pure stikstof, dus zonder zuurstof, in te ademen.

Te weinig executiemiddel

De methode is ook in Oklahoma en in Mississippi toegestaan, maar is tot nu toe niet gebruikt. In 2018 besloot Alabama de stikstofdoodstraf in te voeren, omdat er een tekort was aan het executiemiddel dat normaal gebruikt werd bij een dodelijke injectie.

Vorig jaar werd geprobeerd Smith te executeren met zo'n injectie, maar het lukte niet om twee aderen te vinden voor de infusen. Het was de tweede terdoodveroordeelde in korte tijd waarbij dit probleem optrad.

Als gevolg daarvan hebben meerdere terdoodveroordeelden in Alabama, onder wie Smith, geprobeerd te voorkomen dat ze door een injectie aan hun eind komen. In plaats daarvan hoopten ze toestemming te krijgen voor de stikstofdoodstraf.

Protest

Naar verwachting zal het besluit van de staat Alabama tot een hoop protest en juridisch getouwtrek leiden. Het Equal Justice Initiative (EJI), dat opkomt voor de belangen van terdoodveroordeelden, zegt dat Alabama "een geschiedenis heeft van mislukte executies en executiepogingen".

Advocaat Setzer van EJI zegt dat Alabama "niet in de positie is om te experimenteren met een onbewezen en ongebruikte methode om iemand te executeren".

Veroordeeld voor huurmoord

Smith werd in 1988 veroordeeld voor de huurmoord op de vrouw van een predikant. In ruil voor 1000 dollar vermoordde hij haar, in opdracht van haar man. Die zat diep in de schulden en wilde zo een levensverzekering innen.

Volgens de aanklager is het nu de hoogste tijd om het vonnis te voltrekken. "Het is een aanfluiting dat Smith zijn doodvonnis bijna 35 jaar lang heeft kunnen ontlopen nadat hij was veroordeeld voor de gruwelijke moord op een onschuldige vrouw."

Bij Smiths mededader werd in 2010 al de doodstraf voltrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl