De cel waar de dodelijke injectie wordt toegediend.
NOS Nieuws

Oklahoma kiest stikstof als executiemiddel

In de Amerikaanse staat Oklahoma kan de doodstraf voortaan voltrokken worden met stikstof. Gouverneur Mary Fallin heeft haar goedkeuring gegeven aan dit alternatief voor de omstreden dodelijke injectie die nu nog wordt gebruikt bij executies.

Oklahoma wil een andere optie hebben voor de injectie omdat die mogelijk wordt verboden door het Amerikaanse Hooggerechtshof. Over twee weken buigt de rechter zich over de rechtmatigheid van het gebruik van de dodelijke injectie.

Die methode raakte in opspraak na ernstige problemen bij de voltrekking van de doodstraf bij moordenaar Clayton Lockett, vorig jaar april in Oklahoma. Lockett lag 45 minuten te kronkelen van de pijn voordat hij overleed.

Een tweede probleem met de dodelijke injectie is dat er een structureel gebrek is aan het executiemedicijn.

Bewusteloos

Stikstof is voor zover bekend nooit eerder gebruikt in de VS om de doodstraf uit te voeren. Na het inademen van pure stikstof verliest de terdoodveroordeelde binnen tien seconden het bewustzijn, om enkele minuten later te sterven.

Volgens een bestuurder in Oklahoma die heeft geijverd voor invoering van de stikstofmethode, is het middel bovendien goedkoop, vergeleken met andere executiemethoden.

Vuurpeloton

Eerder kozen twee andere staten al een alternatief voor de dodelijke injectie, als die verboden wordt of als het injectiemiddel niet meer verkrijgbaar is.

In Utah komt de terdoodveroordeelde dan voor een vuurpeloton, in Tennessee wordt de elektrische stoel weer in gereedheid gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl