Impressie van de Chandrayaan-3-missie met de lander en rover
NOS Nieuws

Nog een succes voor Indiase maanmissie: maanlander laat rovertje los

India heeft opnieuw succes geboekt met zijn Chandrayaan-3-maanmissie. Een dag na de landing is een rover vanaf de lander het maanoppervlak opgereden.

De Indian Space Research Organization (ISRO) meldde de eerste rit van het wagentje Pragyan, sanskriet voor wijsheid, op X, voorheen Twitter: "De Ch-3 Rover heeft de lander verlaten en India maakte een wandeling op de maan!" In een volgende post schrijft de Indiase ruimtevaartorganisatie dat alle activiteiten volgens schema verlopen en dat alle systemen normaal functioneren.

Beelden van de rover op het maanoppervlak zijn er nog niet. Chandrayaan-3 stuurde al wel foto's van de landingsplek.

Een van de eerste foto's van de plek waar de lander is neergekomen

De rover van bijna een meter lang zal de komende twee weken het gebied rond de lander verkennen en de chemische samenstelling van het oppervlak analyseren.

De zuidpool van de maan, waar Chandrayaan-3 in de buurt is geland, staat de laatste jaren in de belangstelling. Vooral omdat wordt aangenomen dat er in sommige kraters een substantiële hoeveelheid water zit. Dat water is bruikbaar voor toekomstige astronauten op de maan en kan ook gebruikt worden voor de productie van raketbrandstof.

Impressie van de rover Pragyan op de maan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl