NOS Wielrennen

Lavreysen onttroond als wereldkampioen keirin, Quintero pakt goud

Lavreysen en Hoogland missen WK-podium op onderdeel keirin

Harrie Lavreysen is onttroond als wereldkampioen op het olympische onderdeel keirin. De Nederlandse baanwielrenner nam in Glasgow in de finale snel het initiatief, maar blies zichzelf op. Kevin Quintero pakte het goud, voor Matthew Richardson en Shinji Nakano.

Lavreysen eindigde op de vierde plaats en Jeffrey Hoogland, die dinsdag nog goud won op de 1 kilometer tijdrit, kwam pas als zesde over de meet.

"Alles was op, ik ben gewoon helemaal leeg", zei Lavreysen die het naar eigen zeggen niet op een andere manier had kunnen doen. "Zelfs voor mij was dit te gek. Het werd een enorm lange rit. Normaal zou het nog moeten kunnen, maar na zeven dagen was ik op."

Eerste mondiale titel

De Colombiaan Quintero was vorig jaar al derde op dit onderdeel, maar dit is zijn eerste mondiale titel.

Bij keirin worden zes renners drie ronden op gang gebracht achter een brommer waarna ze, als die uit de baan is verdwenen, over drie ronden sprinten om de winst.

Bekijk hieronder de reacties van Lavreysen en Hoogland na de finale.

Maandagavond werd Lavreysen nog voor de vijfde keer wereldkampioen sprint door Nicholas Paul uit Trinidad en Tobago in twee heats te verslaan.

Vorige week vrijdag veroverde Lavreysen met Hoogland en Roy van den Berg bovendien goud op de teamsprint. "Ik heb een supermooi toernooi gehad. Dat ik vandaag nog in de finale sta is vet, maar - en dat is gewoon keirin - het is jammer dat het dan net niet lukt."

Bij een nieuw succes had hij het record van Arnaud Tournant geëvenaard. De Fransman heeft in totaal veertien wereldtitels achter zijn naam. Lavreysen staat op dertien.

Geen medaille Havik

Yoeri Havik wist zijn wereldtitel op de puntenkoers niet te prolongeren. De Nederlander eindigde na 160 rondes (40 kilometer) als negende. Aaron Gate uit Nieuw-Zeeland volgde Havik op als wereldkampioen.

Havik stuntte dinsdag aan de zijde van Jan-Willem van Schip nog met een gouden medaille op de koppelkoers. Het duo versloeg na 20 sprints over 200 ronden (50 kilometer) in het Sir Chris Hoy Velodrome de gehele wereldtop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl