Jeffrey Hoogland
NOS Wielrennen

'Koning van de kilometer' Hoogland wil wereldrecord aanvallen: 'Gaat verpulverd worden'

Hij had de benen niet, hij had de power niet: Jeffrey Hoogland was overduidelijk teleurgesteld na zijn vroege uitschakeling op de sprint bij de WK baanwielrennen in Glasgow. Drie dagen later staat hij van oor tot oor te stralen na zijn gouden race op de 1 kilometer tijdrit en spreekt hij zelfs over het aanvallen van het wereldrecord.

"Ik heb die avond echt even in de put gezeten op de hotelkamer. Ik zat wel even in de knoop met mezelf." Maar lang kon Hoogland na het voor hem mislukte sprintonderdeel niet in die put blijven zitten. De 1 kilometer tijdrit, waarop hij al drievoudig wereldkampioen was, stond namelijk ook nog op het programma.

Hoogland zet frustratie om in wereldtitel op de tijdrit: 'Zat even in de knoop'

Na gesprekken met onder anderen zijn vriendin Shanne Braspennincx besloot hij er dinsdag toch voor te gaan. "Ik heb dat mentaal weten om te schakelen. Ik dacht: starten kan ik altijd. Dan ga ik wel zien waar ik uitkom. En dat bleek weer fantastisch goed te zijn", zegt Hoogland lachend, nadat hij voor de vierde keer de wereldtitel heeft veroverd op de tijdrit.

'Mooi weggepoetst'

De 30-jarige spierbundel is echter ook na zijn gouden race nog niet helemaal tevreden. "Fysiek moet er zeker nog wat verbeteren, ik denk alleen dat ik het heel mooi heb weggepoetst zo."

Hoe hij dat dan gedaan heeft? "Mezelf ontzettend kwaad maken. Die frustratie van de sprint uiteindelijk omzetten naar starten op de 1 kilometer tijdrit en ervan uitgaan dat je daar echt de beste in bent."

Zelfverzekerde Hoogland kondigt aanval wereldrecord aan: 'Gaat verpulverd worden'

Dat hij als "koning van de kilometer" wordt gezien, vindt Hoogland "supervet". "Dan begin ik op te leven." En zijn volgende doel heeft hij ook al duidelijk voor ogen. "Er staat nog een wereldrecord op naam van een Fransman."

Die Fransman is François Pervis en dat wereldrecord (56,303 seconden) stamt uit 2013. Maar daar moet na tien jaar maar eens verandering in komen, vindt een zelfverzekerde Hoogland. Op 31 oktober in het Mexicaanse Aguascalientes om precies te zijn.

"Ik kan me niet herinneren dat er in die tijd van Pervis zo vaak onder de minuut is gereden als ik nu doe. Dat kan alleen maar betekenen dat dat record verpulverd gaat worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl