NOS Wielrennen

Zwitserland prolongeert wereldtitel gemengde estafette, geen medaille Nederland

Zwitserland prolongeert wereldtitel gemengde estafette, geen medaille Nederland

De Zwitserse wielerploeg heeft voor het tweede jaar op rij de wereldtitel gemengde estafette veroverd. Nederland, dat in 2019 nog goud pakte en in 2021 zilver, eindigde net als vorig jaar niet op het podium en werd zevende.

Nederland trad aan met Daan Hoole, Tim van Dijke, Jos van Emden, Loes Adegeest, Shirin van Anrooij en Riejanne Markus. Eigenlijk zou Lorena Wiebes aan de start staan, maar de sprintster was "niet fit" en werd vervangen door Markus, de Nederlands kampioene tijdrijden.

Het was eerst de beurt aan de mannen en hun kilometers over de Schotse wegen verliepen niet vlekkeloos. Ze kwamen meerdere lastige bochten tegen, waar vooral Hoole het moeilijk mee had.

Hoole in de hekken

De 24-jarige Hoole reed halverwege, op een steil stukje, al bijna de hekken in, maar wist toen nog net overeind te blijven. Even later lag hij alsnog in de hekken. Zijn fiets lag in de kreukels, hij zelf kon wel verder met een nieuwe fiets. "Dan baal je wel even. Het is een stomme fout", erkent Hoole na de finish.

Van Emden en Van Dijke hadden in het vervolg echter niks meer aan Hoole en stoomden samen door. Een toptijd zat er echter niet meer in. Aan de finishstreep waren ze bijna achttien seconden langzamer dan de Fransen, die op dat moment de snelste tijd hadden.

Ook de Nederlandse vrouwen bereikten de eindstreep niet met zijn drieën. Markus gaf alles in de eerste kilometers en liet Adegeest en Van Anrooij vervolgens samen verder gaan.

Favoriet Zwitserland

Titelverdediger Zwitserland verscheen met niet de minste selectie aan de start. Bij de mannen namen tijdritkanonnen Stefan Küng, Stefan Bissegger en Mauro Schmid de 20,2 kilometer voor hun rekening. Marlen Reusser, Elise Chabbey en Nicole Koller vormden het Zwitserse vrouwentrio.

Bissegger haakte vlak voor de finish af, waarna Küng en Schmid er nog een eindsprintje uitpersten met als resultaat veruit de snelste tijd. De vrouwen uit Zwitserland kenden wel wat tegenslag onderweg. Reusser, regerend Europees kampioene tijdrijden, schoof onderuit.

Daardoor werd het toch nog spannend, maar Chabbey en Koller sleepten toch nog de wereldtitel in de wacht voor de Zwitserse ploeg. Het verschil op de eindstreep was zeven seconden met nummer twee Frankrijk. Duitsland pakte het brons.

Komende donderdag staat de individuele tijdrit voor de vrouwen op het programma. Voor Nederland staan dan Riejanne Markus en Demi Vollering aan de start. Een dag later komen Hoole en Van Emden in actie bij de race tegen de klok voor de mannen.

Het laatste onderdeel op de weg bij de WK in Glasgow is zondag de strijd om de regenboogtrui bij de vrouwen. Beide tijdritten en de wegwedstrijd voor vrouwen zijn live te volgen bij de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl