Federico Bahamontes na het winnen van de Tour in 1959
NOS Wielrennen

Tourwinnaar Federico Bahamontes (95), Adelaar van Toledo, overleden

Oud-wielrenner Federico Bahamontes, de eerste Spaanse winnaar van de Tour de France, is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was de oudste nog levende winnaar van de Ronde van Frankrijk.

De 'Adelaar van Toledo', zoals zijn bijnaam luidde, hield in 1959 de Franse favorieten Henry Anglade en Jacques Anquetil van het geel in hun eigen ronde.

Bergkoning Tour de France

Tussen 1956 en 1965 eindigde Bahamontes in totaal vier keer in de topvijf van de Ronde van Frankrijk, maar zijn domein was het hooggebergte. Tijdens de honderdste editie van de Tour de France in 2003 werd Bahamontes uitgeroepen tot de beste klimmer in de geschiedenis van de vermaarde wielerkoers.

Liefst zes keer won Bahamontes het bergklassement in de Tour en ook in de Vuelta (2x) en de Giro (1x) was hij bergkoning. Opvallend genoeg werd hij nooit eerste in het algemeen klassement van de Vuelta, de grote ronde die in zijn land wordt verreden.

Correspondent Edwin Winkels zegt dat Bahamontes in Spanje desondanks een legende is. "Hij was verreweg de beste klimmer van zijn tijd."

Daaraan heeft hij volgens Winkels ook zijn bijnaam 'De Adelaar van Toledo' te danken. "De directeur van de Tour in die tijd, Jacques Goddet, ging op bezoek in Toledo en zag het stadswapen daar op de muur. Toen zei de Fransman tegen de krant L'Équipe dat Bahamontes de echte adelaar van de stad is."

Winkels is meerdere keren op bezoek geweest bij de Spanjaard en vertelt dat de gezondheid van hem het afgelopen jaar flink achteruitging. "Hij ging af en toe nog wel met de rolstoel naar buiten en werd begroet, maar hij wilde het liefst niet dat mensen hem verzwakt zagen. Het was een trotse man die bezoekers de afgelopen decennia keurig in pak met stropdas verwelkomde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl