Richard de Mos tijdens een raadsvergadering
NOS Nieuws

OM staakt onderzoek naar lekken strafdossier De Mos aan Nieuwsuur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek naar het lekken van het strafdossier in de zaak tegen voormalig wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui gestaakt. Dat bevestigt het OM aan Omroep West.

De Mos kreeg onlangs een brief van het OM met de mededeling dat het onderzoek zonder resultaat is gebleven: het lek is niet gevonden. In januari deden de de voormalig wethouders aangifte van het lekken van het dossier naar Nieuwsuur. Volgens hen was er sprake van smaad en schending van het ambtsgeheim. Nieuwsuur beriep zich met het oog op bronbescherming op het verschoningsrecht.

In de brief aan de advocaten schrijft het OM dat zowel bij de Rijksrecherche, dat belast is met het onderzoek in de corruptiezaak, als bij het OM vele tientallen personen toegang hadden tot het dossier. Toen het dossier klaar was, kregen ook tal van anderen er beschikking over.

Een 'fail' en 'teleurstellend', zo noemt De Mos op X, voorheen Twitter, het feit dat het onderzoek naar het lekken is gestaakt. Hij schrijft dat het onderzoek hem veel reputatieschade, emotionele en financiële schade heeft bezorgd. "Ruim 125 personen(!) hebben mij naar hartenlust kunnen beschadigen door te lekken naar de pers. Zowel het fysieke deel als de usb-stick van het strafdossier, waaruit volledig vrijspraak volgde, werd niet discreet opgeborgen."

Ook op de website van de partij haalt De Mos uit naar het OM: "Wel in hoger beroep gaan tegen volledige vrijspraak en daarmee de stad Den Haag democratisch gezien nog langer gegijzeld houden, maar het onderzoek naar het mogelijk zélf schenden van het ambtsgeheim en smaad jegens mijn persoon wél sluiten. Zo kennen we het Openbaar Ministerie weer."

Vrijgesproken

De zaak tegen De Mos en Guernaoui draait om de verdenking van corruptie, waarvoor zij eerder dit jaar in de rechtbank in Rotterdam terechtstonden. Ze werden vrijgesproken. Het OM is in hoger beroep gegaan.

Wanneer het hoger beroep wordt behandeld, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl