De rokende hoogspanningskabels vanuit de lucht
NOS Nieuws

Tennet vervangt hoogspanningskabels in Flevoland na grote storing vorig jaar

Netbeheerder Tennet laat de hoogspanningskabels tussen Lelystad en Dronten het komende jaar vervangen. Volgens de netbeheerder is dit nodig omdat de kabels vorig jaar beschadigd raakten bij een grote stroomstoring. Toen ontstond er brand in twee onderstations en raakten de kabels oververhit.

De stroomstoring ontstond begin september, nadat er op een nieuw hoogspanningsstation in Dronten brand was uitgebroken na een kortsluiting.

Tussen het station en schakelstation in Lelystad raakte een deel van de bovengrondse hoogspanningslijn overbelast. De ljin begon te smeulen en zakte door de hitte naar beneden. Op de kabels stond op dat moment 150.000 volt. Ook in het schakelstation zelf ontstond brand.

Doordat de kabels naar beneden waren gezakt, raakten ze op enig moment ook de bovenleiding van de Hanzelijn. Honderden kilometers kabel, relaiskasten en zelfs stukken spoor moesten vervangen worden. Ook het beveiligingssysteem van de trein liep door de stroomstoot schade op. Tussen Dronten en Lelystad reden na het incident maandenlang geen treinen.

Beelden van de explosies:

Explosies en rokende kabels bij verdeelstation in Dronten

Sinds de storing wordt de stroom omgeleid. Nu moeten de kabels over een lengte van 21 kilometer worden vervangen, zegt Tennet. Over twee weken beginnen de werkzaamheden bij het punt waar de kabels de bovenleiding raakten. Al met al verwacht de netbeheerder dat de werkzaamheden een jaar gaan duren en miljoenen euro's gaat kosten, meldt Omroep Flevoland.

De werkzaamheden gebeuren op tijdelijk aangelegde werkterreinen. Over twee weken wordt begonnen met de aanleg van de werkwegen langs de N307 in de richting Dronten. De provinciale weg wordt dan ook enkele dagen afgesloten. Het verkeer zal in de tussentijd worden omgeleid via de N309.

Het treinverkeer tussen Lelystad en Dronten wordt van 22 augustus tot 4 september gestremd. ProRail werkt dan aan het spoor. In de eerste week lift Tennet mee voor de vervanging van kabels die over de bovenleiding lopen. De NS zet bussen in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl