De rokende hoogspanningskabels vanuit de lucht
NOS NieuwsAangepast

Grote stroomstoring Flevoland na brand, noodvoorzieningen werkten niet

Een flink deel van Flevoland is vanmiddag getroffen door een stroomstoring. Volgens netbeheerder Tennet ontstond die door kortsluiting en een daaropvolgende brand in het hoogspanningsstation in Lelystad. Daar waren werkzaamheden om een nieuw hoogspanningsstation in Dronten op het stroomnet aan te sluiten.

Bij zo'n storing hoort de stroom automatisch te worden uitgeschakeld, maar dat gebeurde niet. Doordat de kortsluiting zo lang duurde, raakten hoogspanningskabels oververhit en gingen ze laag hangen. Eerder werd gemeld dat er sprake was van een kabelbreuk, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Hier zie je hoe de kabels doorhangen en roken:

Explosies en rokende kabels bij verdeelstation in Dronten

Inmiddels is het gelukt de storing te verhelpen en de stroom om te leiden. Ruim 300.000 aansluitingen hebben kortstondig zonder stroom gezeten, zegt Tennet.

Er staat nu geen stroom meer op de laaghangende kabels, maar er is nog wel gevaar dat ze knappen, zegt Tennet. Hoe het kan dat de noodvoorzieningen die er voor zulke calamiteiten zijn niet hebben gewerkt, is niet duidelijk. Tennet onderzoekt dat.

Door de oorspronkelijke brand in het hoogspanningsstation in Lelystad ontstonden ook elders branden, onder meer in Dronten.

Hele weekend geen treinen

Volgens een woordvoerder van ProRail is de schade aan de infrastructuur van de spoorwegen aanzienlijk. Daardoor rijden er in ieder geval het komende weekend geen treinen in de regio. De bovenleiding, grondkabels en een belangrijk verdeelstation zijn allemaal kapot.

"Het lijkt erop dat er een enorme stroomstoot door ons systeem is gegaan", zegt hij. "Het is nu alle hens aan dek voor de aannemers ter plaatse om te bekijken hoe groot de schade daadwerkelijk is."

Op verschillende plaatsen langs het spoor was rook te zien en ook vuur bij de bovenleiding.

Tussen Dronten en Lelystad kwam een trein stil te staan. Na enige tijd lukte het ProRail om de mensen eruit te halen. Er zaten ongeveer 350 mensen in.

Ook op de weg waren de gevolgen merkbaar. De politie riep mensen op om in het oosten van Flevoland, in de omgeving van Dronten en Lelystad, niet de weg op te gaan, schrijft Omroep Flevoland.

De A6 tussen Lelystad en Urk werd in beide richtingen afgesloten, maar is kort voor 18.00 uur vrijgegeven. De hoogspanningskabels boven de weg moesten gecontroleerd worden, maar inmiddels is duidelijk dat die geen gevaar meer opleveren.

De provincie meldde dat meerdere sluizen niet konden worden bediend. Er waren ook meldingen van mensen die vastzaten in liften.

In pretprak Walibi Holland in Biddinghuizen stonden attracties stil. Bezoekers zaten korte tijd vast in onder meer achtbanen en de wildwaterbaan, laat een woordvoerder weten. Toen de stroomstoring na enkele minuten voorbij was, konden de mensen bevrijd worden. Het duurde wel 45 minuten voordat iedereen eruit was.

Vanwege de problemen met het hoogspanningsnet ontstonden er storingen in de omgeving van Harderwijk, Ermelo en Putten in Gelderland. Die storingen zijn inmiddels verholpen, zo meldde de veiligheidsregio rond 17.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl